Ο εκνευρισμός του ΔΝΤ για τα σενάρια αναδιάρθρωσης


Οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ξεκίνησαν μέσω διαρροών από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και έκλεισαν τις πόρτες των αγορών που έλπιζε να κτυπήσει ο υπουργός Οικονομικών όταν θεωρούσε πως η ελληνική οικονομία στηριζόταν στα πόδια της.

Η δημοσίευση της πληροφορίας προκάλεσε εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, όπου τα μέλη του επιτελείου του ΔΝΤ που ασχολούνται με την Ελλάδα προετοιμάζονταν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους... Αμέσως ενημερώθηκε ο «μεγάλος» -το παρατσούκλι του Ντομινίκ Στρος Καν- ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη του Ταμείου γνώριζαν το παραμικρό.

Στο Ταμείο είναι κατηγορηματικοί ότι κανένα είδος αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν στις συζητήσεις δεν συμμετέχει το ΔΝΤ σε ανώτατο επίπεδο. Υπενθυμίζουν σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι μόνο το Ταμείο έχει το μηχανισμό για να στήσει μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση και οπωσδήποτε μόνο ο γενικός διευθυντής του έχει τη δυνατότητα και τη δεξιοτεχνία να την επιβάλει. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σημαντικοί άνθρωποι του ΔΝΤ αναρωτήθηκαν για τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν την ενημέρωση των Ευρωπαίων και όχι του Ταμείου.

Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, όπως συνέβαινε μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος είχαν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του ΔΝΤ. Είχαν αποκτήσει την εμπιστοσύνη του ίδιου του Στρος Καν, ο οποίος είχε να λέει πάντα τα καλύτερα λόγια για τους δύο Ελληνες αξιωματούχους, ενώ φρόντιζε τα καλά αυτά λόγια να φτάνουν στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης και στους παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες. Από την πληροφόρηση που έχουμε, εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτή η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν ακόμα περιθώρια διόρθωσης των κακών εντυπώσεων.

Οι αρμόδιοι του Ταμείου υποστηρίζουν -και έχουν δίκιο- ότι δεν πραγματοποιήθηκαν όσα έχουν συμφωνηθεί, καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα «τρέχει» μέχρι το 2013, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα ότι θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση του χρέους. Για το λόγο αυτό, άδραξαν την ευκαιρία για να στείλουν ξανά το μήνυμα στην Αθήνα ότι οι αρμόδιοι πρέπει να αφιερωθούν στην υλοποίηση των ελληνικών υποχρεώσεων και σε τίποτα άλλο, καθώς κινδυνεύει άμεσα η εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Και ως γνωστόν, εάν δεν εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση, δεν θα μιλάει κανείς για αναδιάρθρωση αλλά για πτώχευση.

Οσοι ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, θα περάσουν ένα μαρτυρικό δίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίοι οι πιέσεις -θα μπορούσαμε να πούμε και οι εκβιασμοί- θα πέφτουν όπως το χαλάζι. Οι Ελληνες θα πονέσουν ακόμα περισσότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 και ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι ορατός. Στην Ουάσιγκτον φοβούνται ότι η αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής και η μη τιμωρία όσων έκλεψαν, έχει εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό το λαό, ο οποίος δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, εάν δεν επικρατήσει πολιτική και κοινωνική ηρεμία. Και είναι μία διαπίστωση των στελεχών του Ταμείου που μετέφερε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο διευθυντής του ΔΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κωφεύει άλλο στις εκκλήσεις για τιμωρία των ενόχων. Εκτός εάν οι κλέφτες έχουν προσβάσεις πολύ ψηλά, κάτι που αρνούμαι να πιστέψω.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: