ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ "ΕΣΤΗΝΕ" ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να σύρει τη χώρα του σε πόλεμο με τη Συρία, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους ενόψει εκλογών - ενώ η κυβέρνησή του πλήττεται από σκάνδαλα- , όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που κυκλοφόρησαν μέσω Youtube και προκάλεσαν νέο «μπλόκο».

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες κάνουν ήδη το γύρο των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον τούρκο πρωθυπουργό.

Σε αυτές μιλούν ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, ο υπεύθυνος των μυστικών υπηρεσιών, Φιντάν και ορισμένοι αξιωματούχοι που σχετίζονται με την ασφάλεια. Αυτό που προκύπτει είναι ότι εξέταζαν να στήσουν προβοκάτσια, με δήθεν επίθεση από σύρους αντάρτες, προκειμένου να «απαντήσουν».

Αναφέρεται μάλιστα ότι με τον ίδιο τρόπο είχε γίνει η εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, το 2008, όταν με το πρόσχημα της επίθεσης κατά ανταρτών του PKK, η κυβέρνηση «εξήγαγε» την εσωτερική πολιτική κρίση που είχε δημιουργηθεί με την νομιμοποίηση της μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Στις συνομιλίες ο υπεύθυνος των μυστικών υπηρεσιών, Φιντάν, αναφέρει πως θα στείλει τέσσερις άνδρες από τη Συρία να επιτεθούν στην Τουρκία, ώστε «να δημιουργήσουμε μια αιτία πολέμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζει: «Ο πρωθυπουργός μου είπε πως η επίθεση αυτή θα είναι ευκαιρία για εμάς».

Ο Φιντάν απαντά ότι «θα δημιουργήσει μία αιτία πολέμου ζητώντας να γίνει πυραυλική επίθεση στην Τουρκία».

Προτείνει ακόμη να στηθεί μια επίθεση σε έναν ιερό τόπο για τους Τούρκους, τον τάφο του Σουλειμάν Σαχ στο Αλέπο της Συρίας, ώστε να φανεί ότι η επίθεση γίνεται για να προστατευθεί ένα σημαντικό μνημείο.

Συζητούν επίσης το πώς θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα μια τουρκική επίθεση στη Συρία και υποστηρίζουν ότι αν πείσουν πως πολεμούν παρακλάδια της Αλ Κάιντα «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

«Αφού συμβεί θα προκαλέσει μεγάλη εσωτερική αναταραχή» προσθέτει ο Φιντάν, προαναγγέλλοντας «βομβιστικές ενέργειες» στο εσωτερικό και προσθέτοντας ότι τα σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Οι συνομιλίες με αγγλική μετάφραση


-->
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: