Τουρκία: Παίζει με τη Συρία για διάσωση του Ερντογάν, ή…


H Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει κάθε μέτρο, της εισβολής στο συριακό έδαφος, περιλαμβανομένου, προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ενάντια στην εθνική της ασφάλεια, ξεκαθάρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του, αγνοώντας τις εισηγήσεις και προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί πανταχόθεν, πλην ΗΠΑ, η χώρα του να σταματήσει να υποδαυλίζει την ένταση στα σύνορά της με τη Συρία.
Του Παντελή Καρύκα
«Η τουρκική δημοκρατία είναι ένα ισχυρό κράτος και ποτέ δεν θα διστάσει να λάβει οποιοδήποτε μέτρο απαιτηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια. Κάθε ένοπλη ομάδα στη Συρία, αλλά και το καθεστώς, ας μη δοκιμάσει την τουρκική αποφασιστικότητα», είπε ο Νταβούτογλου.
Επί του προκειμένου, ας μας επιτρέψει ο αγαπητός υπουργός Εξωτερικών να προβούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις. Καταρχήν, το «τουρκική δημοκρατία», ως όρος, είναι εξορισμού σχήμα οξύμωρο. Τουρκία και δημοκρατία δεν πάνε μαζί, διότι, απλούστατα, η πρώτη έχει μάθει να συνθλίβει τη δεύτερη και η δεύτερη, αν ποτέ επικρατήσει, θα διαλύσει την πρώτη στα εξ ων συνετέθη.

Ακόμα σημαντικότερο, η Τουρκία δεν είναι ισχυρή, τουλάχιστον στον βαθμό που ο Αχμέτ Ντ. φαντασιώνεται. Με το Κουρδικό έτοιμο να «σκάσει», ο μύθος της ισχυρής Τουρκίας θα πάψει να υφίσταται. Από την άλλη βέβαια, το απίστευτο θράσος της Τουρκίας είναι δεδομένο, δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε και θα συμφωνήσουμε με τον Τούρκο υπουργό πως όποτε η Τουρκία βρει την ευκαιρία, γενικά την εκμεταλλεύεται δεόντως.

Παρά την προσάρτηση της Κριμαίας, το να μιλήσουμε για νέο Ψυχρό Πόλεμο, είναι εξαιρετικά προωθημένο σε αυτή τη φάση, ενώ γίνονται κάποιες προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Φυσικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης που πλέον θα κυριαρχήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ευνοεί σαφώς την Τουρκία, όχι όμως στον βαθμό που οι Τούρκοι υπολογίζουν. Προφανώς ο Νταβούτογλου ποντάρει στην επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας για να μεγαλώσει η ήδη σκανδαλώδης ανοχή από την πλευρά των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αν αποτολμήσει η Τουρκία κάτι σοβαρό στην Συρία, η πιθανότητα τα αρνητικά που θα προκύψουν να είναι σαφώς περισσότερα από τα θετικά είναι πολύ αυξημένη. Και αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν. Εξάλλου, η αμερικανική κάλυψη, όπως εκφράστηκε με κάποιες δηλώσεις τελευταία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν δίνει στην Τουρκία του Ερντογάν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε σύγκρουση με τη Συρία. Εκτός κι αν οι Αμερικανοί επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να ανοίξουν νέο μέτωπο στη Ρωσία, μέσω του οποίου θα τους είναι πολύ ευκολότερο να προβούν στην αναγκαία στο εσωτερικό επίδειξη αποφασιστικότητας
Η Τουρκία του Ερντογάν πολύ δύσκολα θα ξαναγίνει βασικός εταίρος των ΗΠΑ, οι οποίες περιμένουν, με μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον και από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. Αυτό βέβαια αυξάνει θεαματικά και το κίνητρό τους να τον ξεφορτωθούν, αφού αν ο Ερντογάν καταρρεύσει, τα δεδομένα αλλάζουν.
Τα μικρά παιχνιδάκια στον αέρα, εναντίον «αρχαίων» MiG-23 επιτρέπονται. Αν και θυμίζουν λεονταρισμούς με προεκλογικές στοχεύσεις. Διότι, δεδομένης της κατάστασης με τη Ρωσία, πόσες φορές ακόμα η Δύση θα μπορεί να «πουλήσει» τους Κούρδους;  http://www.defence-point.gr/news/?p=98865

Δεν υπάρχουν σχόλια: