Μια σοβαρότατη εξέλιξη: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν δια της πλαγίας το ΡΚΚ - Σοκ στην Άγκυρα

του Σάββα Καλεντερίδη
Τελικώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η σοφία του λαού μας, που λέει ότι "όταν σκάβεις το λάκκο του άλλου, πέφτεις ο ίδιος μέσα", είναι πράγματι αξεπέραστη.
Η Τουρκία είναι από τους κύριους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου που λέγεται "Ισλαμικό Κράτος", με σκοπό από τη μια να χτυπηθεί ανελέητα το ΡΚΚ και να περιοριστεί εδαφικά το κουρδικό κράτος, και από την άλλη να δημιουργήσει μια ευρύτατη σουνιτική περιοχή με εδάφη από το Ιράκ και τη Συρία, που θα κυβερνάται από υποχείρια της Άγκυρας.
Και οι τζιχαντιστές ήταν συνεπείς απέναντι στην Τουρκία, για την πολύτιμη βοήθεια που τους παρείχε. Ο πρώτος στόχος που χτύπησαν, ήταν το στρατόπεδο προσφύγων συμπαθούντων το ΡΚΚ, στο Μαχμούρ του Νοτίου Κουρδιστάν, και ο δεύτερος τα δυο από τα τρία κουρδικά καντόνια του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι τα κουρδικά εδάφη στη Β. Συρία.
Όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη", όπως λέει και πάλι ο λαός μας.
Οι τζιχαντιστές, εκτός του ότι έδειξαν το αποτρόπαιο πρόσωπό τους, με τις σφαγές χιλιάδων αιχμαλώτων, με τις σφαγές Κούρδων γεζιντί και Αράβων αλλά και Τουρκομάνων σιιτών, με τους βιασμούς και τις αγοραπωλησίες κοριτσιών γεζιντί, στην ουσία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με δημόσιους αποκεφαλισμούς υπηκόων των ως άνω χωρών.
Η παραπάνω κατάσταση, με αποκορύφωμα τους αποκεφαλισμούς Αμερικανών και Βρετανών υπηκόων, κατέστη επιβεβλημένη την συμμαχία χωρών της Δύσης και του Αραβικού Κόσμου και την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.
Όμως, επειδή οι από αέρος βομβαρδισμοί δεν αρκούν, είναι απαραίτητη και η επιχείρηση από το έδαφος.
Εκεί ακριβώς είναι το λάθος που έκανε η Άγκυρα, η οποία στην κυριολεξία έσκαψε το λάκκο της, όπως θα δούμε παρακάτω.
Οι μόνοι που πολεμούν στο έδαφος, και μάλιστα σαν λιοντάρια, όπως αποδείχτηκε στην πόλη Κόμπανι, αλλά και στο Σενκάλ, για την προστασία των γεζιντί, είναι οι Κούρδοι και μάλιστα οι μαχητές του ΡΚΚ και του PYD.
Θα λέγαμε δε ότι είναι η πιο εύκολη και... φθηνή λύση για τη συμμαχία, η οποία αδυνατεί να λάβει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων που θα διεξάγουν επιχειρήσεις από το έδαφος.
Αυτό μάλλον συνειδητοποίησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι προφανές ότι συνεργάστηκαν με τους μαχητές του PYD στην πόλη Κόμπανι, για να διεξαχθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.
Αυτό το προφανές αλλά και τις πληροφορίες που είχαμε για αριθμό Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται μέσα στην πολιορκούμενη Κόμπανι, οι οποίοι εντοπίζουν και δίνουν τις ακριβείς συντεταγμένες των στόχων των τζιχαντιστών, για να ακολουθήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έρχεται να επιβεβαιώσει η δημόσια δήλωση της συμπαθούς εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, η οποία στη χθεσινή της ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ήλθαν για πρώτη φορά σε απευθείας επαφή με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που αποτελεί τον πολιτικό κώνο του ΡΚΚ στο Δυτικό Κουρδιστάν.
Η Ψάκι ανέφερε ότι η επαφή έγινε μεταξύ ενός Αμερικναού διπλωμάτη και στελέχους του PYD, του οποίου το όνομα δεν απεκάλυψε.
Να σημειωθεί ότι και η Γερμανία χθες δήλωσε ότι είναι μέσα στις προθέσεις της να στείλει οπλισμό στο ΡΚΚ, που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haydar El İbadi, ευχαρίστησε δημόσια το ΡΚΚ για την προστασία που παρέχει στους αμάχους, ενώ απέρριψε διάβημα του Νταβούτογλου για την αναβάθμιση των σχέσεων της Βαγδάτης με το ΡΚΚ.
Να υποθέσουμε ότι κάποιοι υποκριτές στην Αθήνα, που μέχρι χθες έκαναν τα χατήρια του Νταβούτογλου, θα αρχίσουν οσονούπω να ψάχνουν επαφές με το ΡΚΚ, αν αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο θα ευαρεστούσε την Ουάσιγκτον;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: