Το τραπεζικό κραχ είναι προ των πυλών

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Τα πράγματα είναι απλά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα άδεια κρατικά ταμεία που προκαλούν φόβους είτε για πιστωτικό γεγονός είτε για αδυναμία πληρωμής μισθών ή συντάξεων. Με τις καταθέσεις σε επίπεδα κάτω από τα 140 δισ. (περισσότερο προς τα 135 δισ. εκτιμώνται πλέον) με τα υπόλοιπα δανείων πάνω από 200 δισ., με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκτινάσσονται μέρα με τη μέρα, κοκκινίζοντας με γεωμετρική πρόοδο, με τον ELA εξαντλημένο, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται όχι απλά στο χείλος του γκρεμού αλλά έχει ήδη αρχίσει να πέφτει.

Δεν ξέρω τι ακριβώς νομίζει ότι μπορεί να επιτύχει η κυβέρνηση δια της σκληρής γραμμής, όμως η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει,καλό θα είναι να ανοίξουν τα μάτια τους όσο είναι καιρός. Το κραχ είναι προ των πυλών. Η χώρα δεν κινδυνεύει με ένα πιστωτικό γεγονός σε δέκα ημέρες ή σε ένα μήνα, γιατί πολύ απλά αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο Eurogroup δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Τα γεγονότα θα τρέξουν τόσο γρήγορα, όσο δεν φαντάζονται. Και τότε δεν θα μπορεί κανένας (κακός…) Ντράγκι να σώσει την κατάσταση.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίηση της συμφωνίας τότε πιθανότατα θα προκύψει η ανάγκη για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά πιθανή εκτίναξη των εκροών. Ενδεχομένως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Eurogroup,θα έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν μία πολιτική απόφαση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Πιστεύουν ειλικρινά ότι θα τους δοθεί ο χρόνος για να φτάσουν μέχρι εκεί;

Για να μη βρεθεί η χώρα στη δυσάρεστη θέση να δοκιμάσει τις συνέπειες από μία ρήξη, καλό θα είναι σήμερα να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις. Και να επικρατήσει η σοφρωσύνη έναντι της ιδεοληψίας. Μόνο που η επικοινωνιακή τακτική του τελευταίου διημέρου με τις κινδυνολογικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη για δημοψηφίσματα, κάλπες ή ότι άλλο, με στόχο πιθανότατα την κάμψη της αρνητικής θέσης που ήδη έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, δεν προμηνύει τίποτε το θετικό.

Μακάρι όλα αυτά να φέρουν αποτέλεσμα, ωστόσο οι λεονταρισμοί σπανίως γίνονται αποδεκτοί, ιδιαίτερα σε επίπεδο τεχνοκρατικό, όπως είναι το Eurogroup. Ας ελπίσουμε πάντως ότι έστω και τη τελευταία στιγμή θα γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος και θα αποφευχθεί το ατύχημα που θα δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

dimitris.papakonstantinou@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: