Επιστράτευση τέλος, πιλοτική εφαρμογή Κάρτας του Πολίτη

 Η δημιουργία Κάρτας του Πολίτη, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσο αντιμετώπισης των απεργιών, η καθιέρωση νέου τρόπου συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, είναι τα βασικά «κοινωνικά» μέτρα που προωθούνται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολιτών και των προβλεπομένων στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που προσφάτως εισήγαγε η κυβέρνηση, θεσπίζεται η Κάρτα του Πολίτη. Αρχικά, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο στο πρόγραμμα σίτισης, ωστόσο εντός του επόμενου εξαμήνου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενεργοποίησή της. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ο πολίτης να συνδέεται μέσω της κάρτας με τις τράπεζες, ενώ θα μπορεί να γίνεται η χρήση της και μέσω εφαρμογής από το κινητό. Σε πρώτη φάση η κάρτα θα περιλαμβάνει βασικά στοιχεία, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ωστόσο εν συνεχεία θα ενισχυθεί και με άλλα προσωπικά δεδομένα. Και για να μη δημιουργηθεί ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, η ηγεσία του υπουργείου έχει συμβουλευθεί την αρμόδια Αρχή καθώς και άλλους φορείς.
Επιπλέον, στο επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, καθώς και ο νέος τρόπος για συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο. «Μετά το 2005, επί της ουσίας δεν είχαμε συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος, απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι ως προς το νέο μισθολόγιο «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέχρι το τέλος του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «όλες οι ρυθμίσεις που προωθούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό». «Αντίθετα, εμείς προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, παραπέμποντας στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα κρατικά αυτοκίνητα.
Περαιτέρω, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, όπως η κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας και η επαναφορά του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και η αποσύνδεση του πειθαρχικού αδικήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς από ενέργειες που άπτονται συνδικαλιστικής δράσης. Αλλαγές πάντως θα υπάρξουν και στο θέμα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, στην προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ψηφιοποίηση ΑΣΕΠ
Ενδεικτικά, θα υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με την επέκταση της ισχύος του και στα ΝΠΙΔ, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές που θα επέλθουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ. «Στόχος μας είναι το ΑΣΕΠ να αποκτήσει ηλεκτρονικό αρχείο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Οπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο ίδιος, στόχος του είναι εντός εξαμήνου να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, προετοιμάζεται έτερο νομοσχέδιο το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς ψήφιση σε ενάμιση μήνα και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο καθώς και αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: