Ενδείξεις ότι η Wall Street έχει εξαντλήσει τις αντοχές της

Ποιες είναι οι ενδείξεις που στο παρελθόν προκάλεσαν τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία; 
Είναι γνωστή η φράση ότι «οι παρελθοντικές αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές» όπως και η φράση ότι «η ιστορία στις αγορές, επαναλαμβάνεται». Η επενδυτική ψυχολογία  ακολουθεί συγκεκριμένη συμπεριφορά, η οποία είναι και αυτή που δημιουργεί το φαινόμενο της κυκλικότητας στις αγορές. Άλλωστε είναι εκπληκτικό ότι οι αγορές κατά 90% τηρούν συγκεκριμένους χρονικούς κύκλους γι’ αυτό και βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις μια άνοδο ή μια πτώση να διαρκεί ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα και να σημειώνει και σχεδόν ίδιες αποδόσεις.
Η επενδυτική συμπεριφορά, τείνει πάντοτε να είναι εντονότερη σε κομβικά σημεία των αγορών. Για παράδειγμα, το μέσο νοικοκυριό είναι ο τελευταίος «παίκτης» που μυρίζεται κέρδη στις μετοχές και σπεύδει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του. Αυτό δεν αλλάζει με το πέρασμα των ετών, γιατί η επενδυτική ψυχολογία ενός νοικοκυριού πάντοτε θα επηρεάζεται από συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία και οδηγούν στη λήψη καταστροφικά λανθασμένων επενδυτικών αποφάσεων.
Επτά χρόνια έχουν περάσει από τον απόλυτο πυθμένα του 2009 και ο S&P 500 βρίσκεται 215% υψηλότερα με την άνοδο να είναι παραβολική. Μόλις μια διόρθωση στα όρια του 20% και στη συνέχεια μικρές και βραχύβιες διορθώσεις. Φυσικά, εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο S&P 500 έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική του.
Ας δούμε μερικά γραφήματα τα οποία κατά το παρελθόν οδήγησαν σε μακροπρόθεσμο bear market και σε οδυνηρά κραχ.
Με βάση την αποτίμηση του S&P 500 με το γνωστό δείκτη εταιρικής κερδοφορίας P/E, ήδη βρισκόμαστε στην τρίτη ακριβότερη ένδειξη όλων των εποχών, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.
10 03 15 spxpe
Κορύφωση παρατηρείται στο margin debt πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί του retail δεν έχουν χρήματα για να στηρίξουν τις θέσεις τους.
10 03 15 margindebt
*Περισσότερες πληροφορίες και γραφήματα ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε κομβικό επίπεδο για τις μετοχές, θα μπορέσετε να λάβετε αύριο στο Morning Briefing. Εγγραφείτε δωρεάν, http://forexreport.gr/index.php?option=com_users&view=registration

ΠΗΓΗ 


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: