Κρίση αλά Κούβα του 1962 βλέπει ο Πούτιν


Μια παρομοίωση που δεν προξένησε ευφορία στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου έκανε την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, παραλληλίζοντας την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σας θυμίζω πώς εξελίσσονταν οι σχέσεις σε μια ανάλογη κατάσταση στα μέσα της δεκαετίας του '60 του περασμένου αιώνα».

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Βλαδιμίρ Πούτιν μετά τη λήξη της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στην Πορτογαλία, ερωτηθείς για τα σχέδια της Ουάσιγκτον να τοποθετήσει τμήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας της στην ανατολική Ευρώπη.

«Ανάλογες ενέργειες από τη Σοβιετική Ένωση όταν ανέπτυξε πυραύλους στην Κούβα προκάλεσαν την κρίση των πυραύλων. Για μας, από τεχνολογική άποψη, η κατάσταση είναι παρόμοια», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Αντίδραση ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν πιστεύω ότι η ιστορική σύγκριση στέκει», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

Η κ. Περίνο δήλωσε πεπεισμένη ότι «ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να λυθεί το πρόβλημα».

Παράλληλα, υποβάθμισε και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν Μόσχα και Ουάσιγκτον όσον αφορά τα πυρηνικά του Ιράν.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, πιστεύει ότι η Ρωσία συμφωνεί πως δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: