Αντίθετη η κοινή γνώμη στην σύνθετη ονομασία


Υπέρ της σκληρής στάσης της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων φαίνεται ότι είναι η ελληνική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει «όχι» στον εθνικό συμβιβασμό για σύνθετη ονομασία. Αντίθετα, ζητά να τεθεί βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αν δεν αλλάξει πρώτα το όνομα.

Οι τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες, δείχνουν ότι ο κόσμος , με ποσοστά που κυμαίνονται από 62% έως 68,2% λέει «όχι» ακόμη και σε μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».

Η δημοσκόπηση της ALCO

Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία ALCO το διάστημα 22-24 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 62,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην δεχτεί όνομα για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο του.

Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για τους ψηφοφόρους της ΝΔ (65,9%), ενώ στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 61,9% και στα υπόλοιπα κόμματα 57,6%.

Αντίθετα, το 29,7% των ερωτηθέντων δηλώνει «υπέρ» μιας συμβιβαστικής λύσης με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το όρο «Μακεδονία», ενώ το 2,4% δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα Σκόπια να χρησιμοποιούν το όνομα που θέλουν.

Όσον αφορά το θέμα του βέτο, το 70,8% πιστεύουν ότι πρέπει να ασκηθεί βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους της ΝΔ (75,2%), ενώ ακολουθούν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων με 69,5% και του ΠΑΣΟΚ με 68,1%.

Η δημοσκόπηση της ΜΑRC

Παράλληλα, σε δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία MARC το διάστημα 22-24 Οκτωβρίου σε 1.113 νοικοκυριά και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το 68,2% δεν συμφωνεί με μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όρο «Μακεδονία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην βόρεια Ελλάδα η αντίθεση στην σύνθετη ονομασία είναι εντονότερη καθώς φτάνει στο 73,4% των ερωτηθέντων έναντι 66% στην υπόλοιπη χώρα.

Η δημοσκόπηση της RASS

Το 63,4% των ερωτηθέντων στο γκάλοπ της εταιρείας RASS που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν» διαφωνεί με σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με την λέξη «Μακεδονία». Επίσης, με ποσοστό 89,1% οι ερωτηθέντες απαιτούν την άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εάν δεν υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας.


Πηγές: Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: