"Αδιαλλαξία ή ευρωατλαντική προοπτική για τα Σκόπια"


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την καλύτερη προετοιμασία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που ξεκινά την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πρέσβη της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Αδαμάντιου Βασιλάκη.

Εξερχόμενη από το Mέγαρο Μαξίμου η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι στη σύσκεψη συζητήσανε για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διαπραγμάτευσης. Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η κ. Μπακογιάννη τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε να σηκώσει τους τόνους ούτε να προχωρούμε σε προκλητικές δηλώσεις. Για τη σκοπιανή ηγεσία υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο διακύβευμα: από τη μια μεριά η θετική προσέγγιση, η αποδοχή του θετικού μηνύματος της χώρας μας, η ευρωατλαντική προοπτική τους, η οικονομική και περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη μεριά μπορούν να μείνουν πιστοί στην αδιαλλαξία τους».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο στενά είναι τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει σε ενδεχόμενες προσκλήσεις για τις τρεις χώρες, που και αυτό δεν είναι απόλυτο διότι η Κροατία προηγείται. Άρα το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο».

Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης, από την μεριά του, δήλωσε ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της κ. Μπακογιάννη. «Πρέπει να έχει επιμονή και υπομονή και όταν τα έχεις νομίζω ότι επιτυγχάνεις» σημείωσε όταν ερωτήθηκε για το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή που είχε στις διαπραγματεύσεις.



Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

«Η κυβέρνηση Καραμανλή που, δυστυχώς για την Ελλάδα, επί τριάμισι χρόνια παρακολουθεί απαθής την χιονοστιβάδα των κρατών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία, προσπαθεί τώρα, τελευταία στιγμή, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

«Για το ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι έχει διολισθήσει η διαπραγματευτική θέση της χώρα μας, αλλά και ότι αντιμετωπίζουμε μια εξοργιστική αδιαλλαξία από την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι η κυβέρνηση Καραμανλή», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

ΚΚΕ

«Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι το κυριότερο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη ΝΕΤ. Χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «ακόμα κι αν κλείσει το θέμα, βεβαίως έχει σημασία πώς θα κλείσει, στην πραγματικότητα όμως θα ανοίξουν πολλές πληγές».


«Δεν είναι το ζήτημα της ονομασίας το κυριότερο αυτή τη στιγμή. Τα Σκόπια όπως ξέρουμε είναι ένα αμερικάνικο προτεκτοράτο, εντάσσονται στα παιχνίδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Συνδέονται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου - μην ξεχνάτε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα ανάμεσα στο Κόσοβο και στη FYROM - και επομένως το Κόσοβο, ως νέο κράτος, θα έχει ασαφή σύνορα. Ξέρουμε ακόμα, την εγγύτητα των πληθυσμών- αλβανικό στοιχείο κι από δω, κι από κει - και από αυτή την άποψη θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις», είπε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στην ονομασία η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Πιστεύω ότι εάν επιδιώκεται ένα όνομα που να έχει μέσα το Μακεδονία, να μην εμφανίζεται ούτε το σλάβικο, ούτε το αλβανικό στοιχείο, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο ενότητας μέσα στα Σκόπια, αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε όλοι όμηροι - όχι τόσο της ηγεσίας των Σκοπίων όσο των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή και των ανταγωνισμών που υπάρχουν».

ΣΥΝ

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Συνασπισμού, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, δήλωσε: «Ευχόμαστε να αποδώσει η προσπάθεια στον ΟΗΕ. Ως ΣΥΝ, έχουμε προτείνει, εδώ και 15 χρόνια, λύση σύνθετης ονομασίας που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Να μην απολυτοποιηθεί το ζήτημα του ονόματος. Να αποφύγουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος, δηλαδή τον ορίζοντα μιας βαλκανικής πολιτικής ειρήνης, μακριά από τακτικές του “διαίρει και βασίλευε” των ισχυρών».

ΛΑΟΣ

«Η κυβέρνηση θα πέσει αν προχωρήσει στο δίλημμα ‘σύνθετη ονομασία ή βέτο’. Δεν έχω σκοπό να υποχωρήσω στο θέμα της Μακεδονίας. Πάρα πολύ δύσκολα θα περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Alter, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι επιδιώκει να γίνει δημοψήφισμα, το θέμα να έρθει στη βουλή και να συγκληθεί το συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δώσει άλλοθι των εκλογών στη ΝΔ. «Η πόρτα του ΛΑΟΣ για τους «αντάρτες» είναι κλειστή», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε με ανακοίνωση του στις δηλώσεις της γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Η κυρία Παπαρήγα φαίνεται πως δεν βάζει νερό στο κρασί της και γι’ αυτό βάζει στο στόμα μας πράγματα που δεν θα τα έλεγε παρά μόνο ένας μεθυσμένος. Ας συμφωνήσει σε μία σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ν’ ακούσει τη θέση μας. Η Μακεδονία δεν εκχωρείται. Δεν ξεπουλιέται. Δεν παραχωρείται ούτε σαν όνομα ούτε σαν Ιστορία. Το ΚΚΕ έχει ρίξει πολλές κηλίδες στο ΕΘΝΙΚΟ αυτό Κεφάλαιο από την 10ετία του ’40. Δεν χρειάζεται να προσθέσει άλλες», τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης.

Πηγές:Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: