Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς καθώς η ηγεσία της ΠΓΔΜ μία ημέρα μετά τη συνάντηση των αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα ότι αρνείται κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος για διεθνή χρήση.


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας τόνισε ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν για διεθνή χρήση διαφορετικό όνομα από το συνταγματικό τους.

Για το κείμενο του Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι «περιέχει πολλά σημεία από τα οποία κάποια είναι πιο προβληματικά, κάποια δεν είναι τόσο προβληματικά και κάποια είναι θετικά», και πρόσθεσε: «Όμως υπάρχει ένα σημείο το οποίο εμείς οριστικά δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το σημείο αυτό αναφέρει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε να αποδεχτεί όνομα για διεθνή χρήση, το οποίο είναι διαφορετικό από το συνταγματικό όνομα. Το σημείο αυτό που περιέχεται στο προσχέδιο-κείμενο είναι απορριπτέο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δεν δυνάμεθα να συνομιλούμε γι' αυτό. Άρα, αυτό που συνάγεται είναι ότι η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το απορρίπτει».

Η ελληνική αντίδραση

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχολίασαν ότι η χώρας μας σέβεται τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προσπάθειες που καταβάλει ο ειδικός διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, σημείωσε ότι τα Σκόπια έλαβαν το προσχέδιο με τις εισηγήσεις Νίμιτς και επ’ αυτού δήλωσε: «Οι κατευθύνσεις και το βασικό σκέλος του κειμένου μπορούν να εκτιμηθούν ως θετικές και ικανοποιητικές, ενώ για ένα τμήμα αυτού θα καταθέσουμε τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις μας κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια».

"Δεν το περίμενα"

Πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA από τη Νέα Υόρκη σημειώνουν ότι ο ίδιος ο κ. Νίμιτς δεν θεωρεί επίσημη απάντηση ή αντίδραση τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ενώ γνωστοποίησε ότι μετά τη συνάντηση δεν δέχθηκε επίσκεψη ή τηλεφώνημα από την πλευρά των Σκοπίων. Σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους ο μεσολαβητής του ΟΗΕ είπε ότι δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, περίμενε την αντίδραση στις εισηγήσεις του.

Πηγές: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: