Προκλητικός ο Αλί Μπαμπατζάν στη Θράκη

Προκλητικές δηλώσεις που ενόχλησαν την Αθήνα έκανε από τη Θράκη, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διήμερη επίσκεψη του στη χώρα μας.

Ο κ. Μπαμπατζάν προέτρεψε τη μειονότητα να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τους από την Ελλάδα, επισκέφθηκε τον «ψευτομουφτή» Ιμπραήμ Σερίφ, καθώς και το σωματείο «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και η λειτουργία του έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω σωματείο είχε αποφύγει να επισκεφθεί ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Επισκέφθηκε επίσης το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή όπου τον υποδέχτηκαν με λουλούδια οι εξακόσιοι μαθητές, τους οποίους αποκάλεσε «αδέρφια Τούρκους».

Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση μειονοτικών σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της μειονότητας και τόνισε ότι «στην επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Κάλεσε, μάλιστα, τους μειονοτικούς «να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά τους», δίνοντας ως παράδειγμα το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την χρήση του όρου "τουρκική μειονότητα" και δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση των εκατό χιλιάδων ομοεθνών μας που ζουν στη Θράκη».

Ο κ. Μπαμπατζάν αναχώρησε το βράδυ από το Δημοκρίτειο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ήταν ο πρώτος επίσημος που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του αεροδρομίου.

Δηλώσεις Μπαμπατζάν από την Αθήνα

Ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε σε τούρκους δημοσιογράφους πριν φύγει από την Αθήνα ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας είναι σημαντική για την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία» και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την θερμή υποδοχή στην Αθήνα και την αποτελεσματική συνεργασία με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφορικά με τις διερευνητικές συναντήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι έχουν αποφασίσει με την κ. Μπακογιάννη να τις παρακολουθήσουν στενά και τις χαρακτήρισε «αποδοτικές». Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία αποτελείται από τεχνικά στοιχεία και ότι αν χρειαστεί πολιτική βούληση θα πάρουν την πρωτοβουλία με την ελληνίδα ομόλογό του».

Ο Αλί Μπαμπατζάν τόνισε εξάλλου ότι «ο σχηματισμός των νέων κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί πλεονέκτημα για την επίλυση των προβλημάτων».

Αναφορά έκανε επίσης στη σημασία της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, πρώτη επίσκεψη μετά από 49 χρόνια.

Πηγές:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: