Πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν φοβούνται οι αμερικανοί, με ανάμιξη της Al-Qaeda

Σε περίπτωση επανάληψης ενός περιστατικού ίδιου με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Mumbai η Ινδία είναι πολύ πιθανό να αντεπιτεθεί κτυπώντας στρατόπεδα τρομοκρατών κατά μήκος των συνόρων της με το Πακιστάν γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κλιμάκωση των εχθροπραξιών που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πόλεμο, μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνει ειδικός αναλυτής σε θέματα αντι-τρομοκρατίας.

«Νομίζω πως για κάτι που όλοι μας θα πρέπει να ανησυχούμε είναι μια επίθεση τύπου Mumbai ΙΙ», σημείωσε ο Peter Bergen από το ινστιτούτο New America Foundation κατά τη διάρκεια ακρόασής του από την επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Νομίζω πως οι ινδοί έδειξαν μια υπέρ του δέοντος αυτοσυγκράτηση μετά την τελευταία επίθεση στην Mumbai. Η κοινή τους γνώμη όμως θα απαιτήσει κάποιου είδους απάντηση σε περίπτωση επανάληψης μιας μεγάλης τρομοκρατικής ενέργειας σε ινδικό έδαφος από κάποια ένοπλη πακιστανική οργάνωση, και θεωρώ πως μια τέτοια περίπτωση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επερχόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εξωτερική μας πολιτική» πρόσθεσε ο Bergen κατά τη διάρκεια της ακρόασής του.

«Αυτό θα αποφέρει ινδική επέμβαση κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν με σκοπό να εξαλείψει τα στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολέμου μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας» σημείωσε ακόμη ο αμερικανός αναλυτής. Ο Bergen δικαιολόγησε το ενδεχόμενο αυτό λέγοντας πως ένα τέτοιο σενάριο θα συνέφερε την Al Qaeda καθώς μια στρατιωτική εμπλοκή του Πακιστάν με την Ινδία θα αποστερούσε κάποιες δυνάμεις από το Πακιστάν που αυτή τη στιγμή μάχονται τους Ταλιμπαν στα βόρεια της χώρας με αποτέλεσμα τόσο η πίεση προς την Al Qaeda να μειωθεί όσο και να κάνει τη δουλειά των αμερικανικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή ακόμη πιο δύσκολη. Σημειώνεται πως οι πακιστανικές τρομοκρατικές οργανώσεις διατηρούν πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με την Al-Qaeda.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: