To Ισραήλ δείχνει να φοβάται τους P-800 Yakhont

To Ισραήλ χαρακτήρισε ως "ανεύθυνη" την επικείμενη πώληση από τη Ρωσία του υπερηχητικού βλήματος cruise P-800 Yakhont στη Συρία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Α. Serdyukov, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει την σύμβαση που υπεγράφη το 2007 για την προμήθεια των πυραύλων Yakhont στη Δαμασκό.

Η πώληση, αξίας τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αφορά την προμήθεια περίπου 72 βλημάτων του τύπου στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε μια πολύ φτωχή επίδειξη ευθύνης από μια χώρα που ισχυρίζεται ότι ενεργεί προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισραήλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη στρατηγική ισορροπία σε μια ευαίσθητη περιοχή, η οποία έχει μόλις αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ειρήνη», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ ανησυχεί επίσης ότι τέτοια όπλα μπορούν να μεταφερθούν στην πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά ο υπουργός'Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι τέτοιου είδους φόβοι είναι αδικαιολόγητοι.

Οι ρωσικές πωλήσεων όπλων προς τη Δαμασκό προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ τον προηγούμενο Μάιο, μετά τις δηλώσεις από την Μόσχα για επικείμενη προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-35 στη Συρία, συστήματων αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Pantsir και θωρακισμένων οχημάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: