Συναντήσεις με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ ο Γ.Παπανδρέου, αλλά και με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Στη Ν.Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Mετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Μεσανατολικό και το θέμα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού -που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη- με τον ΓΓ του ΟΗΕ βρέθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, με τον Γ.Παπανδρέου να διαβεβαιώνει τον Μπαν Γκι Μουν ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις, που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν, βεβαίως, και η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν. Σήμερα, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε συζήτηση και «για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».


Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και άλλα στελέχη της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα του ΟΗΕ.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη και κυρίως με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Επίσης, θα μιλήσει σε εκδήλωση του σημαντικού οικονομικού φόρουμ Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε δεξίωση που θα δοθεί προς τιμήν του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρόεδρο της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις περισσότερες συναντήσεις, ενώ παράλληλα θα έχει σειρά επαφών με ομολόγους του και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Στις συναντήσεις του και στις παρουσιάσεις του για θέματα οικονομίας, τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας (με αρμοδιότητες στον τομέα των επενδύσεων) Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στη σύνοδο του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα και θα έχει συναντήσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Στην αποστολή του πρωθυπουργού συμμετέχει επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με στελέχη της Ομογένειας, ενώ παράλληλα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: