Το "Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω" έκανε την εμφάνιση του στο Ρέθυμνο

Η πρωτοβουλία του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνης που προτρέπει τους πολίτες σε ανυπακοή ως προς το να μην πληρώνουν εισιτήριο στο Νοσοκομείο για εξετάσεις έχει μεγάλη πολιτική σημασία.

Η άγρια επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος έχει ανατρέψει συλλογικές συμβάσεις δημιουργώντας εργασιακές σχέσεις που θυμίζουν Γαλέρες με ανεργία, μείωση μισθών, μείωση των ήδη ισχνών συντάξεων, κ.α ενώ παράλληλα αυξάνει καύσιμα, ΔΕΗ, νερό, τρόφιμα, ΜΜΜ κτλ. Ο μακροσκελής κατάλογος των αναρίθμητων μέτρων οικονομικής τρομοκρατίας έχει οδηγήσει το λαό μας σε απόγνωση και ψυχολογική παράκρουση με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του ένα διογκούμενο κύμα αυτοκτονιών και ψυχολογικών προβλημάτων σε όλο αυτό τον αρμαγεδόνα. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν προβάλει καμία αντίσταση μόνο κάπου κάπου μια ντουφεκιά στον αέρα και το πολύ μια 24ωρη απεργία και μετά μέσα τα κεφάλια. Πρέπει όλοι εμείς που ζούμε αυτή την τρομακτική επίθεση να αντιδράσουμε. Η πρωτοβουλία του συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων δίνει μια ελπίδα. Η φιλοσοφία του είναι ότι προσπαθεί να ανατρέψει την λογική που κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό χώρο. Μέχρι σήμερα αυτό που επικρατεί και έχει παγιωθεί σαν αντίληψη είναι ότι η συμμετοχή στα κοινά εξαντλείται στη συμμετοχή σε μια ψηφοφορία , εκλέγοντας κάποιους αντιπροσώπους είτε συνδικαλιστές είτε βουλευτές και μετά κάθομαι στο καναπέ και περιμένω τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κάνω το ίδιο. Η προσπάθεια του συντονιστικού είναι αυτό να πάρει τέλος. Δια εκπροσωπήσεως δεν λύνονται τα προβλήματα, λύνονται μόνο με την προσπάθεια αυτών που βιώνουν το πρόβλημα, με την συλλογική δράση. Η πρωτοβουλία αυτή του συντονιστικού για συλλογική δράση και όχι λόγια, για να μην πληρώνουμε εισιτήριο σε ένα Νοσοκομείο που είναι υπό διάλυση, που έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε αρκετά για να έχουμε δωρεάν περίθαλψη γεννά ελπίδες. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια θα λοιδορηθεί από το σύστημα της εκμετάλλευσης και θα συκοφαντηθεί. Αυτή την λογική της αντίστασης, που προσπαθεί να δημιουργήσει το συντονιστικό στο Ρέθυμνο έχει ταράξει το σύστημα με ανάλογες πρακτικές και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τρόμο στους κλέφτες και στους βολεμένους.

Εμείς δεν είμαστε τζαμπατζήδες, έχουμε πληρώσει και διεκδικούμε το δίκιο μας αλλού είναι οι τζαμπατζήδες.
Αρκετοί χαριτωμένοι κυβερνητικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι, αφού έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα, προσπαθούν να χτυπήσουν «ηθικά» το κίνημα ανυπακοής. Έχουν αυξηθεί, λοιπόν, οι αναφορές στο «κίνημα του τζάμπα» ή σε κάποιους «τζαμπαζήδες» που δεν πληρώνουν διόδια και εισιτήρια στις συγκοινωνίες και στα νοσοκομεία..

Το κίνημα του τζάμπα είναι υπαρκτό και σε αυτό συμμετέχουν οι παρακάτω:
• Οι τράπεζες που έχουν απορροφήσει τζάμπα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
• Οι εταιρίες που στήνουν τα μαγαζάκια τους στους εθνικούς δρόμους και χαρατσώνουν τους πολίτες εισπράττοντας διόδια με παράνομες και αποικιοκρατικές συμβάσεις.
• Οι επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν κόσμο χωρίς να πληρώνουν οι ίδιοι τα ένσημα, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσω προγραμμάτων και χρημάτων των ίδιων των ασφαλισμένων.
• Πάλι οι επιχειρηματίες που γλιτώνουν, με τον τελευταίο νόμο, αποζημιώσεις απόλυσης, αυξήσεις στους μισθούς και πολλά ακόμα.
• Οι εφοπλιστές που απολαμβάνουν πλήθος από φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.
• Οι ξένοι επενδυτές που με το fast track και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις απαλλάσσονται από τη φορολογία και τις υποχρεώσεις της εργατικής νομοθεσίας.
• Οι καναλάρχες που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν στο τζάμπα και χωρίς άδειες έναντι εκβιασμών και εξυπηρετήσεων.
• Το κράτος που εκμεταλλεύεται την εργασία χιλιάδων ανθρώπων μέσω των εργολαβιών και της ενοικίασης εργαζομένων.
• Πάλι το κράτος που χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ στις συγκοινωνίες, στους δήμους και σε πολίτες.
• Το υπουργείο Παιδείας που είχε απλήρωτους τους ωρομίσθιους, που φέτος προσέλαβε αναπληρωτές στο τζάμπα και μετά τους έκανε έκπληξη ότι θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ.
• Το υπουργείο Υγείας που με το έτσι θέλω αρνείται να πληρώσει τους γιατρούς για τις εφημερίες τους.

Ας μη συνεχίσουμε τον κατάλογο των τζαμπατζήδων. Η διαφορά με τα άλλα κινήματα είναι ότι αυτό το κίνημα έχει γερές πλάτες. Έχει το νομικό οπλοστάσιο που του επιτρέπει να δρα «νόμιμα» και ανενόχλητα, ειδικά με το έκτακτο καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας. Απέναντι σε όλους αυτούς είναι... σούζα οι γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι και ούτε το όνομά τους δεν λένε. Απέναντι στους πολίτες είναι μάγκες και μιλάνε πολύ άνετα για «τζαμπατζήδες». Δικαιούνται κι αυτοί μια θέση στο πραγματικό κίνημα του τζάμπα ως τζάμπα μάγκες.

Να ξέρουν, λοιπόν, τα παπαγαλάκια ότι κανέναν δεν πείθει η προσπάθεια ηθικής απαξίωσης του κινήματος «δεν πληρώνω» και όσο επαναλαμβάνουν τα περί «τζαμπατζήδων», τόσο αποδεικνύουν τη δουλικότητά τους απέναντι στους μεγαλοτζαμπατζήδες. Οι πολίτες που οργανώνονται, συντονίζονται και αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο στο νοσοκομείο αρνούνται να πληρώσουν διόδια, αρνούνται να αποδεχτούν το χαράτσι στα εισιτήρια, το κάνουν με ψηλά το κεφάλι, έχουν αξιοπρέπεια, δεν δέχονται να τους κλέβουν με το «έτσι θέλω» και θα νικήσουν.

Την επόμενη Πέμπτη που θα συνεχίσει το συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων Ρεθύμνης την προσπάθεια αντίστασης του λαού να μην πληρώνει εισιτήριο στο Νοσοκομείο πρέπει να είμαστε όλοι όσοι το πιστεύουμε εκεί, τέρμα πια στις αυταπάτες αφήστε τα λόγια και τις κλάψες και ελάτε στον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή.
Διεκδικούμε ένα Νοσοκομείο που να λειτουργεί σωστά και οργανωμένα με όλες τις ειδικότητες και όσο νοσηλευτικό προσωπικό απαιτείται.


Ηλιάκης Μανώλης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: