Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ;


Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 10% ή 18% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
Αν τελικώς η κυβέρνηση υιοθετήσει αυτό το σενάριο, τότε εξετάζεται να εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό 100% οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το μέτρο εκτιμάται ότι θα απαλύνει την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, καθώς με την έκπτωση κατά 100% οι πολίτες θα έχουν ένα «νέου τύπου» αφορολόγητο, αφού οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν εκτιμάται ότι θα περιορίζουν το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει:
1) Από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
2) Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.
3) Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: