Β.Πούτιν: "Θα αναλάβουμε δράση στην Κεντρική Ασία"...


Οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κιργιζία και το Τατζικιστάν θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Κεντρική Ασία μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάεφ.

Όπως κατέστησε σαφές, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού από το Αφγανιστάν η κατάσταση εκεί είναι απίθανο να βελτιωθεί προς το καλύτερο και η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μπορεί εφόσον κριθεί αναγκαίο να δραστηριοποιηθεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του εμπορίου ναρκωτικών.

Χθες το Κιργιστάν δέχθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο της μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί στο έδαφός του αντί του συμβολικού ποσού των 4,7 εκατ. δολ. το χρόνο. Οι Κιργίζιοι θεωρούν βέβαιο ότι μόλις αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, η χώρα θα περιέλθει και πάλι στον έλεγχο των Ταλιμπάν που θα επιχειρήσουν να "μεταλαμπαδεύσουν" τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στα άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας κατ'αρχήν.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την ανάσχεση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Κεντρική Ασία και να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στην περιφέρεια του Αφγανιστάν...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: