Η Ρωσία θέλει απαντήσεις σχετικά με την μετακίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία αναμένει λεπτομερείς εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, σχετικά με την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η δήλωση έρχεται όταν το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή. Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (RIA Novosti / Grigoriy Sisoev)
«Έχουμε απευθύνει ερωτήσεις στη στρατιωτική συμμαχία του Βόρειου Ατλαντικού. Περιμένουμε όχι μόνο απαντήσεις, αλλά οι απαντήσεις που να βασίζονται πλήρως στο σεβασμό των κανόνων που συμφωνήσαμε," είπε ο Λαβρόφ  σε μια κοινή ενημέρωση στο Καζακστάν FM: erlan Idrisov.
Η δήλωση ήρθε όταν ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι το μπλοκ θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να "αναθεωρήσει τα επιχειρησιακά σχέδια, τους στρατιωτικούς ελιγμούς και τις επαρκείς ενισχύσεις στρατευμάτων.« Αυτή η στρατιωτική συγκέντρωση εγκρίθηκε από πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Την 1η Απριλίου, ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ ,επαίνεσε την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι αναστέλλει κάθε στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, μια κίνηση που ήταν καταραμένη αμέσως από τη Μόσχα, η οποία είπε ότι ούτε η Ρωσία, ούτε το ΝΑΤΟ δεν θα επωφεληθούν από ένα τέτοιο βήμα . Η Ρωσία δήλωσε για την κίνηση αυτή,ότι θυμίζει τη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις εξουσίες του κόσμου να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Σύμβασης του Moντρέ, η οποία επιτρέπει σε ένα πολεμικό πλοίο οποιασδήποτε [μη-Μαύρης Θάλασσας] χώρας  να παραμείνει στην περιοχή μόνο για 21 ημέρες.
"Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ  πρόσφατα επέκτειναν τη παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα αρκετές φορές," είπε, "Αυτή η επέκταση δεν υπακούει πάντα τους κανόνες της Σύμβασης του Moντρέ." Η δήλωση έγιναν για το USS Truxtun ,το αντιτορπιλικό που ξεκίνησε  στρατιωτικές ασκήσεις τον Μάρτιο με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις ,μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ρωσικές δυνάμεις ,από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ απάντησε επίσης στις Δυτικές επικρίσεις, για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, λέγοντας ότι η ΕΕ και το Κίεβο δεν θα πρέπει να ανακατεύουν τις συγκρούσεις γύρω από τις ρωσικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στα νότια της χώρας. A NATO AWACS (Airborne Warning and Control Systems) aircraft takes-off for a flight to Poland from the AWACS air base in Geilenkirchen near the German-Dutch border April 2, 2014.  (Reuters / Ina Fassbender)
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τις δυνάμεις στο έδαφός της, και, επιπλέον, τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων.
"Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα στρατευμάτα της Ρωσίας και την μεταφορά τους στο έδαφος της Ρωσίας», είπε.
Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ξεκίνησε ασκήσεις πυροβολικού στη νότια στρατιωτική περιοχή, στην οποία συμμετείχαν περίπου 8.500 στρατιώτες και ένα μεγάλο ποσό  υλικού. Συνέπεσε με τα παιχνίδια πολέμου που διεξάγονται από αερομεταφερόμενα στρατεύματα της χώρας.
Παρόλο που η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και σχέδια για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, η Δύση κωφεύει στις αξιώσεις.
Ο Λαβρόφ σχολίασε επίσης την κατάσταση στην κρίση, στην Ουκρανία, λέγοντας ότι όλες οι περιοχές της θα πρέπει να συμμετέχουν στη συνταγματική διαδικασία.
«Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι σωστή, δεν είναι« καλλυντικό », είναι αναγκαίο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να ξεπεράσουν την κρίση", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε στις ουκρανικές αρχές ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση γράφτηκε στη συμφωνία στις 21 Φεβρουαρίου- σχετικά με την επίλυση της κρίσης, η οποία υπεγράφη από τον ανατραπέντα πρόεδρο Γιανούκοβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Arseny Yatsenyuk και του Vladimir Klitschko, για τον τερματισμό της πολιτικής κρίση στη χώρα. Στη συμφωνία ήταν μάρτυρες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από τη Γερμανία και την Πολωνία.        http://rt.com/news/lavrov-ukraine-nato-convention-069/    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY:Corfiatiko.blogspot.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: