Στα σκαριά μεγάλη συμφωνία – ‘εκδίκηση’ Ρωσίας και Ιράν…


Πολύ σημαντική εξέλιξη που θα επηρεάζει τις περιφερειακές αλλά και τις παγκόσμιες ισορροπίες, θα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τη Ρωσία, η οποία θα «σπάσει» τον κλοιό των δυτικών – κυρίως – κυρώσεων…

Η υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετό καιρό συμφωνία, εντάσσεται σαφέστατα στις κινήσεις που κάνει η Μόσχα στην παγκόσμια σκακιέρα την επαύριον όσων συνέβησαν στις σχέσεις με την Ουκρανία και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Ασφαλώς, η δημοσιοποίηση της «προόδου» που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα στη διαπραγμάτευση, μόνο τυχαία δεν είναι.
Στόχος είναι να πιεστούν οι ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα, ώστε να συμβιβαστούν με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να κατοχυρώνει τα ζωτικά της συμφέροντα στο «εγγύς εξωτερικό» (near abroad), τις χώρες δηλαδή που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα προβλέπει την αγορά από τη Μόσχα σε ημερήσια βάση 500.000 βαρέλια ιρανικό πετρέλαιο και σε αντάλλαγμα η Ισλαμική Δημοκρατία θα προμηθεύεται ρωσικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και οπλικά συστήματα αλλά και τα δυο νέα πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικής (μόνο;) ενέργειας.
Είναι καταφανές, ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θα τιναχθούν στον αέρα… http://www.defence-point.gr/news/?p=99591

Δεν υπάρχουν σχόλια: