Τουρκία, ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα


του Σάββα Καλεντερίδη
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να χαρακτηριστεί η Τουρκία με το χαρακτηρισμό του τίτλου, ότι είναι δηλαδή "Ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα".
Για να μην αναφερθούμε στις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Ανατολής, στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου και στην καταπίεση και αιματηρή αντιμετώπιση των Κούρδων, όλα αυτά ενέργειες που παραβίασαν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και προκάλεσαν μια δραματική ανισορροπία, που αποτελεί μονίμως την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, η Τουρκία, ακόμα ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ε.Ε., συνεχίζει να...παραβλέπει και να παραβιάζει σε μόνιμη βάση το διεθνές δίκαιο και να αποτελεί μια μόνιμη πηγή προκλήσεων, ανωμαλίας και αστάθειας.
Επίσης, εκτός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, το casus belli εναντίον της Ελλάδος, τις παραβιάσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης και την προβοκατόρικη πολιτική της στη Θράκη, τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του τίτλου, είναι η αποστολή για έρευνες ναυλωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους υπό τη συνοδεία πολεμικής φρεγάτας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοικτά του Καστελορίζου και η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα και από αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επίσης νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, ναυλωμένο από την κυβέρνηση της Κύπρου, που διεξήγαγε έρευνες ανοικτά της Πάφου, σε περιοχή που ανήκει αδιαμφισβήτητα στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Με βάση το άρθρο της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί (ακολουθεί μεταφρασμένο), που έχει πολύ καλές πηγές στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία, για να ακυρώσει στην πράξη το νόμιμο δικαίωμα των χωρών της ΝΑ Μεσογείου να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα και τα μεταξύ τους όρια της ΑΟΖ, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί, πότε με την απειλή φρεγατών και αεροπλάνων και πότε με την άσκηση διπλωματικής και πολιτικής πίεσης σε γειτονικές της χώρες (Συρία), να ακυρώσει το διεθνές δίκαιο και να επιβάλει το δικό της δίκαιο, που πηγάζει από τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία της Άγκυρας.
Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα, στη στάση της αυτή, έχει ως φυσικούς της συμμάχους τις ΗΠΑ (οι απαράδεκτες αναφορές σε Ιμια/Καρντάκ, του εξαιρετικά ανάγωγου αμερικανού αξιωματούχου Ντάνιελ Φριντ και η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ουάσιγκτον, μας επιτρέπει να πούμε κάτι τέτοιο) και το Ισραήλ, το οποίο επίσης τηρεί επιφυλακτική, αν όχι αρνητική, στάση, στο ίδιο ζήτημα.
Ακολουθεί το άρθρο της Γκιουρτζανλί, που κατά την άποψή μας αποτελεί μνημείο της τουρκικής προκλητικότητας και έλλειψης σεβασμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής.

H Mεσόγειος θερμαίνεται, οι Ρωμιοί δεν το βάζουν κάτω
Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί
Οι ενστάσεις, ακόμα και οι απειλές της Τουρκίας δεν έπιασαν τόπο.
Οι Ρωμιοί της Κύπρου δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες και τις έρευνες πετρελαίου στα ύδατα της Μεσογείου των οποίων η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη.
Η Τουρκία, για να σπάσει το ηθικό και να αποτρέψει τους Ρωμιούς από την υλοποίηση των σχεδίων τους, έστειλε τον προηγούμενο μήνα μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δίπλα σε ένα νορβηγικό πλοίο που είχαν ενοικιάσει οι Ρωμιοί και έκανε έρευνες στη Μεσόγειο, για να δώσουν το μήνυμα ότι "η περιοχή αυτή κάπου ανήκει".
Όμως η Ρωμέικη Διοίκηση έδειξε ότι όχι μόνο δεν "έλαβε το μήνυμα" της Άγκυρας, αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα.
Οι Ρωμιοί συμφώνησαν με τη Συρία "για τη συνεργασία στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο". Ο Ρωμιός υπουργός εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακοίνωσε ότι "πολύ σύντομα πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δυο χωρών".
Μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ο υπουργός πετρελαίων της Συρίας, Sufyan Al Alao και μετά τις σχετικές συζητήσεις δήλωσε:
"Πιστεύω ότι στη Μεσόγειο θα βρεθούν πολύ καλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου".
Στο παρελθόν οι Ρωμιοί υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.
Η Τουρκία υπερασπίζεται τη θέση ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών, δεν μπορεί να γίνουν διμερείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Οι διαφωνίες στη Μεσόγειο δεν περιορίζονται στην μή αναγνώριση της Ρωμέικης Διοίκησης από την Τουρκία. (Σύμφωνα με την άποψη της Άγκυρας) τα προβλήματα που υφίστανται μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας και το Παλαιστινικαό, που συνεχίζει να παραμένει άλυτο, αποτελούν σοβάρά εμπόδια στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοπκρηπίδας της ΝΑ Μεσογείου.
Παρ' όλα αυτά, οι Ρωμιοί, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου προσπαθεί να δημιουρήσει "τις δικές της Αποκλεστικές Οικονομικές Ζώνες".
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες αυτές. Στην περίπτωση δε που οι Ρωμιοί, στηριζόμενοι σε αυτές τις συμφωνίες, αποπειραθούν να κάνουν εξορύξεις πετρελαίου, τότε η "Μεσόγειος θα πάρει φωτιά", όπως δηλώσουν κατά καιρούς Τούρκοι υψηλόβαθμοι αρμόδιοι.

Σκιά στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας
Η απόφαση της Συρίας να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με του Ρωμιούς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, παρά τις αλεπάλληλλες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Άγκυρα.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιδώσει διάβημα στη Συρία για το θέμα αυτό. Με το διάβημα η Τουρκία, υπενθυμίζοντας τα "προβλήματα" που υπάρχουν στη Μεσόγειο, θα ζητήσει από τη Συρία να μην υπογράψει μια τέτοια συμφωνία (με την Κύπρο).
ΠΗΓΗ: ΧΟΥΡΡΙΕΤ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: