"Μπλόκο" στην φορο-κάρτα

Του Παναγιώτη Στάθη


Μπλοκάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την φορο-κάρτα (κάρτα οικονομικών συναλλαγών) του υπουργείου Οικονομικών στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου είναι η εν λόγω κάρτα να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και να απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, ενώ ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Παρόλα αυτά, η Αρχή Προστασίας, στη συνεδρίασή της εντόπισε -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- νομικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα στη χρήση της φορο-κάρτας , καθώς:

-Θεωρεί ότι γίνεται ανεπίτρεπτη συλλογή προσωπικών δεδομένων των φορολογουμένων καθώς θα υπάρχει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των αγορών των φορολογουμένων για να δημιουργηθεί το καλούμενο «φορολογικό προφίλ τους» όμως με αυτό τον τρόπο θα παραβιάζονται δεδομένα που προστατεύονται με απόλυτο τρόπο: Παραδείγματος χάριν -όπως αναφέρεται- θα γίνονται γνωστές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του φορολογούμενου καθώς θα αποτυπώνονται οι αγορές και από συγκεκριμένα καταστήματα που πωλούν συγκεκριμένα θρησκευτικά είδη μιας θρησκείας.

-Κατά την Αρχή κίνδυνος (και άρα κώλυμα) υπάρχει και στο γεγονός ότι οι αποδείξεις πληρωμών και άρα και τα προσωπικά δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει επεξεργασία από τρίτους για άλλους σκοπούς.

-Η Αρχή διαφωνεί και με την ενσωμάτωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρονική κάρτα και θα ζητήσει να γίνει διαχωρισμός καθώς επίσης και η λίστα αγορών να γνωστοποιείται κάθε χρόνο με τη φορολογική δήλωση.

Τέλος η αρχή εντοπίζει πρόβλημα και στο γεγονός ότι η έκδοση της φορο-κάρτας έγινε με υπουργική απόφαση κι όχι με νόμο.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την κάρτα αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

"Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αίτηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κάρτας συλλογής αποδείξεων.

Η γνωμοδότηση θέτει ορισμένες απλές, αλλά ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της κάρτας, όπως νομοθετική ρύθμιση, ανωνυμία κατά τη χρήση της και μέτρα ασφαλείας κατά την εφαρμογή της. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη συμπεριλάβει τους στόχους αυτούς στο σχεδιασμό της κάρτας και εργάζεται προκειμένου να περιληφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στην υλοποίηση. Επίσης, η γνωμοδότηση περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει ως προς τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: