Οι Κούρδοι του Ιράκ προς… ανεξαρτησία;

Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε ομιλία του προχθές στο Ερμπίλ διεκδίκησε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κούρδων, γεγονός που θα μπορούσε ν΄αποτελέσει προμήνυμα απόσχισης από το Ιράκ. “Θα θέσουμε σήμερα το θέμα της αυτοδιάθεσης στα άτομα που συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση”, τόνισε ο Μπαρζανί στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του οποίου είναι ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Κούρδος ηγέτης εκφράζεται τόσο καθαρά υπέρ μιας πιθανής ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουδιστάν.

Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν άνοιξε παρουσία, μεταξύ άλλων, του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, του εντολοδόχου πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι και του Ιγιάντ Αλάουι, επικεφαλής του κόμματος Ιρακίγια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπαρξει σοαβρή διαμάχη για τη χρήση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίδου που βρίσκονται στις Κουρδικές περιοχές. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, έχει επιβάλλει ουσιαστικά έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές καθώς ενώ είναι η τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν που παραχωρεί τις άδειες γεωτρησης κι εκμετάλλευσης, τα αντίστοιχα ποσά καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνξηση του Ιράκ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των κούρδων που θεωρούν πως τους αφαιρούνται οικονομικοί πόροι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: