Προκλήσεις και με τον Αγ. Ευστράτιο από την Τουρκία.-

Tον ισχυρισμό ότι ο Αγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και συνεπώς δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ΝΑΤΟϊκή άσκηση εκεί στις 15 Δεκεμβρίου επανέφερε χθες η Αγκυρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην ελληνική πλευρά και στη Συμμαχία. Το γεγονός δεν δημοσιοποιήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την πάγια τακτική της αποσιώπησης αρνητικών εξελίξεων. Παράλληλα, η τουρκική διπλωματία προσανατολίζεται σε νέα διαβήματα προς την Αθήνα για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ακταιωρών, με βάση καταγγελίες που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ελληνες διπλωμάτες διαβλέπουν προθέσεις κλιμάκωσης της έντασης, με κεντρική επιδίωξη την ουδετεροποίηση του μισού σχεδόν Αιγαίου, το οποίο η τουρκική πλευρά θεωρεί γκρίζα περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, από το περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη εκπέμπεται το μήνυμα ότι «δεν είμαστε σε κρίση και είναι λάθος να καλλιεργείται αυτή η εντύπωση».
Με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει η ΥΠΕΞ τους εκπροσώπους των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι το κλίμα ήταν συναινετικό και ότι κατεγράφη διαφορά τόνων μεταξύ του κ. Θ. Πάγκαλου και του κ. Α. Λοβέρδου, με τον δεύτερο να είναι περισσότερο κριτικός έως εριστικός έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το κλίμα ήταν συγκρουσιακό μεταξύ της υπουργού και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατύπωσε καταγγελίες για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, λάθος χειρισμούς, έλλειμμα ενημέρωσης των κομμάτων και έλλειμμα στρατηγικής. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τέθηκε επίσης θέμα επαναφοράς στο προσκήνιο της πρόνοιας εκείνης της συμφωνίας του Ελσίνκι (1999) που προέβλεπε παραπομπή των «μεθοριακών διαφορών» Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη κράτησε ευδιάκριτες αποστάσεις από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι για τα Θεοφάνια, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκτίμησή της ότι παρουσιάζεται βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εξάλλου, ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 εισήλθε χθες στο FIR Αθηνών και ακολούθησαν 15 μαχητικά, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και στο Αγαθονήσι. Την ίδια στιγμή, αμερικανική και ελληνική φρεγάτα συνασκήθηκαν, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, στο πεδίο βολής της Ανδρου κάνοντας βολές και με πραγματικά πυρά. Η αμερικανική αυτή ενέργεια ίσως και να συνδέεται με την παρουσία και τη δραστηριότητα των ρωσικών πλοίων.
Σήμερα Τουρκική φρεγάτα, πραγματοποιούσε "παράξενους ελιγμούς" και διέρχονταν εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και κατόπιν εξέρχονταν, και τανάπαλιν...
Ξεκινώντας την διέλευσή της από τα ύδατα του Ελληνικού Πεδίου Βολής της ΄Ανδρου, το οποίο και διέσχισε κατά μήκος το πεδίο βολής και ακολούθως, διήλθε πλησίον των νήσων Εβοίας, Μακρονήσου, Κέας και μέχρι το απόγευμα βρίσκονταν ανοιχτά του Λαυρίου!Πρόκειται για την Τουρκική Φρεγάτα «TURGUT REIS- F 241» η οποία άρχισε την «τρελή της πορεία» από της 09.00΄μέχρι τις 17.00΄.Η Τουρκική Φρεγάτα, διήλθε προκλητικότατα ανοιχτά και της Ραφήνας, όπου πραγματοποίησε διάφορους «ελιγμούς»!Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας ξεπερνά κάθε προηγούμενο προκλητικότητας!Από επιχειρησιακής πλευράς, θεωρείται βέβαιο πως πραγματοποίησε ασκήσεις προσβολής στόχων εδάφους…
Τις κινήσεις της Τουρκικής Φρεγάτας παρακολουθούσε στενά η Ελληνική Φρεγάτα «Μπουμπουλίνα-F 463».Παρά την κακοκαιρία, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, προέβη σε παραβιάσεις μεταξύ Χίου και Λέσβου με σχηματισμούς από 4 F 16 και μεταξύ Χίου και Σάμου και ανατολικά της ΄Ανδρου με 4 F 16 και 2 F 4.


Πηγές: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: