Ιταλία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση, κίνδυνος για το ευρώ!

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα αντιληφθεί ότι όταν ένα σκοινί το τραβάς συνεχώς, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα σπάσει, ενώ το να παίζεις με τη φωτιά για λόγους εσωτερικής πολιτικής παριστάνοντας τον σκληρό και άτεγκτο «νοικοκύρη» που προσπαθεί να βάλει σε τάξη όλους τους υπόλοιπους, κάποια στιγμή γυρίζει μπούμερανγκ, χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που στο παρελθόν είχε φλερτάρει ακόμα και με την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, τράβηξε την περόνη με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον (το ίδιο δεν έκανε τόσο καιρό και η κυρία του Βερολίνου;), αποσύροντας τους βουλευτές του κόμματός του από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, η οποία καταρρέει, μόλις εφτά μήνες από την άνοδό της στην εξουσία.

Ο Μπερλουσκόνι δεν διστάζει να βυθίσει τη χώρα του στο χάος στο πλαίσιο της πολιτικής κόντρας για την εκδίωξή του από το Κοινοβούλιο (άρα και την απώλεια της ασυλίας) με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη Δικαιοσύνη και τις καταδίκες που άρχισε ήδη να… συγκεντρώνει.
Μόλις πριν μια-δυο μέρες οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οίκοι προειδοποιούσαν, ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ιταλία θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις για το ευρώ, καθώς η ιταλική είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης (αντιπροσωπεύει περί το 17%), οπότε το μέλλον αυτή τη στιγμή μοιάζει άδηλο, ενώ τα κερδοσκοπικά παιχνίδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη…
Με προβλήματα λίγο μικρότερα από τα ελληνικά (ανεργία των νέων… μόλις στο 40% και χρέος 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ!), το πολιτικό πρόβλημα στην Ιταλία δεν επέτρεψε την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος να κινδυνεύει άμεσα. Για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καλύτερα ας μην το συζητήσουμε και ας περιμένουμε απλά τη Δευτέρα…
Τα πράγματα πλέον είναι εξαιρετικά απλά. Ο Ιταλός πρόεδρος έχει μόνο δύο επιλογές: Είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είτε να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αμφότερες οι επιλογές έχουν μεγάλο ρίσκο αν αναλογιστεί κανείς το σημείο που βρίσκεται η ιταλική οικονομία. Η χώρα έχει ήδη δανειστεί το 81% των 470 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το σύνολο του έτους.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: