Ανάστατη η Τουρκία από τις επιθέσεις του ΡΚΚ

Τούρκοι κομάντος με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν σήμερα κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, ύστερα από τη προχθεσινή επίθεση Κούρδων ανταρτών.

Το Σαββατοκύριακο σε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις εδώ και χρόνια στον πόλεμο των Κούρδων για αυτονομία σκοτώθηκαν 12 Tούρκοι στρατιώτες.

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο φυλάκιο που δέχθηκε την επίθεση των ανταρτών, να προσπαθεί να εμψυχώσει τους Τούρκους στρατιώτες, στα μάτια των οποίων είναι εμφανής ο φόβος.



Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν κούρδους αντάρτες σε μία επιχείρηση κατά μήκος των ιρακινών συνόρων.
Μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK) στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που έχει δηλώσει ότι οι Κούρδοι αντάρτες θα "πνιγούν στο αίμα τους", αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες επικρίσεις για την αποτυχία της κυβέρνησής του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας.

Φωτογραφίες με τα φέρετρα των στρατιωτών σκεπασμένα με την κόκκινη και λευκή τουρκική σημαία έχουν προκαλέσει ένταση στην Τουρκία με τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης στις κηδείες.

"Το PKK είναι ένας κοινός εχθρός για την Τουρκία και τις ΗΠΑ", δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν μία προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τον τερματισμό της 25χρονης κουρδικής διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του δεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, έχει κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές και επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην ΝΑ Τουρκία.

Το PKK ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι διακόπτει την μονομερή κατάπαυση του πυρός και επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων εξαιτίας των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του. Τα βίαια επεισόδια από την πλευρά των ανταρτών αυξάνονται κατά κανόνα την περίοδο αυτή λόγω της διείσδυσης των ανταρτών από το γειτονικό Ιράκ.

ΑΠΕ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: