Αμερικάνικα και Ισραηλινά πολεμικά πλοία διεσχίσαν τη διώρυγα του Σουέζ προς την Ερυθρά Θάλασσα

Περισσότερα από δώδεκα πολεμικά πλοία του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και τουλάχιστον ένα Ισραηλινό πλοίο διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ προς την Ερυθρά Θάλασσα, την Παρασκευή, γράφει εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi σήμερα.
Σύμφωνα με την αναφορα, χιλιάδες στρατιώτες (Αιγυπτιοι) αναπτύχθηκαν κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ για να φυλαξουν τη διέλευση των πλοίων, η οποία περιελάμβανε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα θωρηκτά των ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος στολος που διέσχισε το Σουέζ τα τελευταια χρόνια,αναφερει η Al-Quds . haaretz.com

Αντιγραφή από την Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ:

".....Οι εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής και η ηγεσία του Εβραϊκού Λόμπι έχουν κινητοποιηθεί και έχουν εξαπολύσει μαζική επίθεση εναντίον της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας κατηγορίες και απειλώντας ότι θα τιμωρήσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό τον οποίο εντάσσουν στο ίδιο κάδρο με τον πρόεδρο του Ιράν.

Οι Εβραιοαμερικανοί ηγέτες ξεκίνησαν κύκλο επαφών με ηγέτες ελληνικών, κυπριακών και αρμενικών οργανώσεων, στη διάρκεια των οποίων δηλώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπόσχονται αμέριστη υποστήριξη για να αναγνωριστεί η αρμενική γενοκτονία και να αλλάξει η ανθελληνική πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες του Εβραϊκού Λόμπι παραδέχτηκαν δημόσια πως σταμάτησαν την αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ ως γνωστόν εξυπηρέτησαν την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το Ελληνικό Λόμπι, να επιβάλει το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν και να προωθήσει την άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που τη «χρέωσαν» στους Ελληνοκύπριους και όχι στον κατοχικό στρατό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κογκρέσο ακούστηκαν βαριές κατηγορίες για την Τουρκία από την βουλευτή Σιέλι Μπέργκλεϊ, η οποία τόνισε ότι η Αγκυρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί το Ισραήλ όταν η ίδια είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, όταν αρνείται να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των Αρμενίων και όταν συμπεριφέρεται ρατσιστικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Παρόμοιες κατηγορίες και καταγγελίες ακούστηκαν και από άλλους βουλευτές.

Ο κ. Μάικ Πενς (Ρεπουμπλικάνος από την Ιντιάνα), γνωστός φίλος και υποστηρικτής της Αγκυρας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να αμυνθεί και υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πληρώσει το κόστος της φιλίας της με το Ιράν και του ανταγωνισμού της με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πενς -νούμερο 3 στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- και ο Πίτερ Κιγκ (Ρεπουμπλικάνος από τη Νέα Υόρκη) δήλωσαν στον Τούρκο πρέσβη ότι τερματίζουν την υποστήριξή τους προς τη χώρα του και θα ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. «Θα υπάρξει κόστος εάν η Τουρκία παραμείνει στην παρούσα οδό, που τη φέρνει πιο κοντά στο Ιράν, ενώ γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο κ. Πενς.
"


Το Ισραήλ ψάχνει για συμμάχους στην περιοχή μετά την διολίσθηση των σχέσεων του με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό El-Khura ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επισκέφτηκε τελευταία μυστικά το Ισραήλ και είχε συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την τουρκική προσέγγιση με το Ιράν.
Το Ισραήλ αντικαθιστά την Τουρκία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Πηγές του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν σήμερα στον Αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό El Khura, που εκπέμπει στα Αραβικά, ότι ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, επισκέφτηκε πριν δέκα μέρες μυστικά το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της Ισραηλινής κυβέρνησης τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και την προσέγγιση της με το Ιράν.
Οι ίδιες Ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της Ελλάδας επισκέφτηκε πριν μερικές μέρες μυστικά το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσουν το ίδιο θέμα.
«Ο έλληνας εκπρόσωπος μετέφερε στο Ισραήλ μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης του σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ξανασκεφτεί την διακοπή των στρατιωτικών γυμνασίων που ακύρωσε λόγω του συμβάντος με τον στολίσκο και να τα ξαναρχίσει σύντομα» προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Στρατιωτικές Ισραηλινές πηγές είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό πως η Ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία ψάχνει επειγόντως για αντικατάσταση των τουρκικών στρατιωτικών αγορών.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Ισραήλ δεν αποκλείει μεγαλύτερη χειροτέρευση των σχέσεων με την Τουρκία μέχρι και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Ως εκ τούτου ψάχνει για καινούργιους συμμάχους στην περιοχή όπως την Κύπρο και την Ελλάδα, που αντιτίθενται στις τελευταίες Τουρκικές επιδιώξεις.
Σύμφωνα με τα χθεσινά Τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκική κυβέρνηση στην τελευταία της συνεδρίαση συζήτησε την περίπτωση επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω των τελευταίων γεγονότων του στολίσκου στη Γάζα.
«Η Τουρκία σκέπτεται να μειώσει την διπλωματική της εκπροσώπηση στο Ισραήλ στο χαμηλότερο δυνατόν σημείο και να φτάσει και μέχρι την πλήρη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων» είπαν οι Ισραηλινές πηγές.
Παράλληλα άλλες αναφορές λένε πως η Τουρκία σκέπτεται να ακυρώσει όλες τις οικονομικές και στρατιωτικές της συμφωνίες με το Ισραήλ και να αναβάλει όλες τις συνεργασίες σε εμπορικά και βιομηχανικά θέματα.
http://israelyesgr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: