Βαριές απώλειες του Τουρκικού Στρατού λόγω αδυναμίας συλλογής πληροφοριών

Οι αιφνιδνιαστικές και σφοδρές επιθέσεις του ΡΚΚ έχουν πολλαπλασιάσει τα περιστατικά εγκατάλειψης θέσεων μάχης από Τούρκους οπλίτες.

Κορυφαίο θέμα προς συζήτηση στη τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Erdogan με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Basbug δεν ήταν άλλο από την αντιμετώπιση των αδυναμιών στο τομέα των πληροφοριών. Η νέα αποτυχία εντοπισμού της πολυπληθούς ομάδας των Κούρδων ανταρτών που πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση στο Σέμντινλι οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στη καθήλωση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου Heron, λόγω της αποχώρησης του ισραηλινού τεχνικού προσωπικού από τη βάση Μπάτμαν που είχε αναλάβει την υποστήριξη και εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών. Ο υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul έσπευσε βεβαίως με σχετική ανακοίνωση να διαψεύσει την καθήλωση των Ηeron ωστόσο σύμφωνα με ανώνυμη τουρκική στρατιωτική πηγή στο έγκυρο περιοδικό Defence News επιβεβαιώνεται ότι "αυτή τη στιγμή δεν μπορούνε να πετάξουν τα Heron".
Προβλήματα αντιμετωπίζει και η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας στο τομέα των πληροφοριών που αφορά στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κινήσεων των Κούρδων ανταρτών. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο στις 5 Νοεμβρίου 2007, ο Erdogan εξασφάλισε τη παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από αμερικανικούς δορυφόρους, συμφωνία που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη των Στρατηγών Petraeus και Cartwright στην Άγκυρα, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της τουρκικής Zaman, η κατά τ΄άλλα real time προώθηση των ζωτικών πληροφοριών διαρκούσε 24 ολόκληρες ώρες, χρόνος υπερεπαρκής για την αποχώρηση ή τη κάλυψη των Κούρδων ανταρτών. Παρά τη μείωση του χρόνου μεταβίβασης των δορυφορικών εικόνων σε μόλις 45 λεπτά, η καθυστέρηση που παρατηρείται στη προώθησή τους από το Γενικό Επιτελείο στις αεροπορικές βάσεις του Ντιγιαρμπακιρ και Μπατμαν επιτρέπει την απρόσκοπτη διαφυγή των μελών του ΡΚΚ.
Εξίσου ανησυχητική εξέλιξη για την Άγκυρα είναι η αποκάλυψη ότι σε πρόσφατη σύλληψη 13 μελών του ΡΚΚ σε Κωνσταντινούπολη και Ντιγιαρμπακιρ βρέθηκε στη κατοχή τους λογισμικό που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των Heron, με τη τουρκική προπαγάνδα να κατηγορεί για ακόμη μία φορά Ελλάδα και Ισραήλ για την εκπαίδευση των Κούρδων hackers. (βλ. Χρήση φθηνού λογισμικού από Ιρακινούς επιτρέπει παρακολούθηση των αμερικανικών UAV).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: