«Γιόκ» από ΕΕ για Τουρκία: «Έχετε ανεπίλυτα θέματα»


Κλειστή παραμένει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία μετά τη νέα αρνητική αξιολόγηση από την ΕΕ  που παρουσίαε ο επίτροπος για την ευρωπαϊκή διεύρυνση Stefan Fule σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις καθώς αναφέρει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης, στις οργανώσεις, στις διώξεις στις φυλακίσεις, στις μεγάλες περιόδους κράτησης χωρίς δίκη, αλλά και στην αδυναμία εύρεσης πολιτικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα.
«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία αυξάνονται αναφορικά την έλλειψη προόδου από πλευράς Τουρκίας προόδου για την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων εισδοχής. Η κατάσταση αναφορικά με το σεβασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων συνεχίζει να είναι η πηγή σημαντικών προβλημάτων» αναφέρει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την έναρξη διαπραγματεύσεων εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη επανειλημμένες παραβιάσεις στην ελευθερία την ασφάλεια αλλά και στο δικαίωμα δίκαιης δίκης όπως και στην ελευθερία της έκφρασης καλώντας ταυτόχρονα την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα το τέταρτο πακέτο αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος, στο οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα για τις προσωπικές ελευθερίες και την ελευθερία της έκφρασης.
Μάλιστα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους δημοσιογράφους στο επίπεδο ελευθερίας που έχουν στην Τουρκία, αλλά και στις φυλακίσεις τόσο των ανθρώπων των ΜΜΕ αλλά και συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν πολιτική σχέση με το κουρδικό κόμμα του ΡΚΚ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: