Μήνυμα αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο Πέλαγος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούντογλου; – «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι πάντα ελεύθερο» - Επαφές με Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Μεϊμαράκη


Τις διαθέσεις της Τουρκίας απέναντι στο status quo του Αιγαίου Πελάγους φρόντισε να στείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούντογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Όταν έλαβε αντίγραφο μικρού ιστιοπλοϊκού σκάφους από τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μειμαράκη, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε "εμείς πάντα επιθυμούμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντα ελεύθερο". Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την Άγκυρα να άρει το Casus belli για την επέκτασή των χωρικών υδάτων μας μέχρι και τα 12 Ναυτικά Μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Στο επίκεντρο της συνάντηση του Τούρκου αξιωματούχο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησής τους.
Ο κ. Σαμαράς έθεσε στον κ. Νταβούτογλου και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις 13:30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.
Στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκεται η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.
Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.
Αναμφίβολο είναι ακόμη ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί -με ιδιαίτερη έμφαση- στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.
Στις συνομιλίες του κ. Νταβούτογλου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, βασικό θέμα θα είναι η προετοιμασία και ει δυνατόν η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τη σύγκληση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Αυτή τη φορά, το Συμβούλιο θα λάβει χώρα στην Τουρκία, την οποία θα πρέπει να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, η Αθήνα και η Αγκυρα θα επιδιώξουν να συντονίσουν καλύτερα τις ενέργειές τους στον «Φάκελο Λαθρομετανάστευση». Το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι ήρθε να υπενθυμίσει ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή. Με αφορμή και την προσφυγική πίεση που δέχεται η Τουρκία από τη Συρία (το Συριακό, όπως και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν θέματα των συνομιλιών), η Αθήνα επιδιώκει να πείσει την Αγκυρα για στενότερη συνεργασία η οποία, τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφοριών, είχε βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο στον Εβρο, αν και πλέον το πρόβλημα επανεμφανίζεται δυναμικά στο Αιγαίο..

(Πρώτη ενημέρωση: 09:17)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: