Ανακωχή τέλος: Πέντε ακόμη νεκροί στο Κίεβο σε νέα επεισόδια - 5 αστυνομικοί "όμηροι" των διαδηλωτών (upd)


Η ανακωχή στο Κίεβο διήρκεσε μόλις λίγες ώρες. Σήμερα το πρωί, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση απο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για προσωρινή ανακοχή, ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας και ο "πόλεμος" μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχει ξεκινήσει και πάλι.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες υπάρχουν πέντε νεκροί, ενώ οι διαδηλωτές φαίνεται πως έχουν επανακτήσει τον έλεγχο της πλατείας Ανεξαρτησίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες διαδηλωτές, έχοντας και τη στήριξη της Δύσης, ιδίως μετά τις απειλές απο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό ανακαταλαμβάνοντας την πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πώς κατά τη διάρκεια της "επίθεσης" των διαδηλωτών κατά των Αστυνομικών Δυνάμεων υπήρξαν ριπές ελύθερων σκοπευτών κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν αρκετοί. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έχουν πιάσει ομήρους πέντε αστυνομικούς. Δείτε τη σχετική φωτογραφία:


Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο (μέχρι χθες το βράδυ) έφθασε τους 28, ενώ 287 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.
Εξελίξεις υπάρχουν και σε διπλμωατικό επίπεδο, καθώς η έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ΥΠΕΞ που θα γινόταν σήμερα ματαιώθηκε ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας εγκατέλειψαν το Κίεβο χωρίς να συναντήσουν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αιτία για αυτά η νέα έκρηξη βίας ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων. "Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας", δήλωσε διπλωματική πηγή.
Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι, "ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους".
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Δύση πώς υποστηρίζει την αντιπολίτευση στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες για την ανατροπή της, ενώ μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας επικρατεί "ψυχρό" κλίμα για τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα.
Φαίνεται πώς οι βίαιες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει δύσκολα θα τρεματιστούν επι του παρόντος και ένας διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: