Η στάθμη του νερού στα φράγματα της Τουρκίας εγείρουν συναγερμό.

ΣΧΟΛΙΟ:Μια "ύποπτη είδηση"αποτελεί η ξηρασία στην Τουρκία αφού γνωρίζουμε από τις προφητείες ότι θα αναγκαστούν να τραβήξουν τα νερά από τα φράγματα του Ευφράτη.Έφτασε άραγε η εποχή τέτοιων γεγγονότων;Ας δούμε την γράφει για την ξηρασία στην Tουρκία η Χουριέτ: Ο καιρός θα είναι ασυνήθιστα ζεστός αυτή την εβδομάδα, ενώ εκείνοι που ζουν στις πόλεις φοβούνται μια ξηρασία το καλοκαίρι με τη στάθμη του νερού να έχει πέσει στο 30,8 τοις εκατό στα φράγματα της Κωνσταντινούπολης, ενώ η πρωτεύουσα Άγκυρα δεν πηγαίνει και πολύ καλύτερα με 36 τοις εκατό.
Water levels in Istanbul's dams have slipped to 30.8 percent of capacity. CİHAN photo
Water levels in Istanbul's dams have slipped to 30.8 percent of capacity. CİHAN photo.          
Η Τουρκία θα είναι κάτω από την επίδραση του θερμού καιρού μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ανέφερε η γενική διεύθυνση μετεωρολογικής υπηρεσίας σε δήλωσή της. Η χώρα, εκτός από την ανατολική Ανατολία, θα βιώσει θερμοκρασίες μεταξύ πέντε έως 10 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο, ενώ οι υπάλληλοι προβλέπουν ότι το νερό στα φράγματα δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης για το νερό της βρύσης αυτό το καλοκαίρι, αν ο καιρός συνεχίσει να είναι ζεστός χωρίς βροχή για τον τόπο.

Η στάθμη του νερού σε όλα τα φράγματα της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε στο 30,87 τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από τα Κυβερνητικά Υδατικά Υποθέσεων (DSI). Τα επίπεδα του νερού στην Κωνσταντινούπολη στα 10 φράγματα έχουν ως εξής: 42.11 τοις εκατό σε Ömerli Dam, 0,18 τοις εκατό στο Pabuçdere Dam, 17.06 τοις εκατό στο Sazlıdere Dam, 29.26 τοις εκατό στο Büyükçekmece Dam, 21.05 τοις εκατό ,στο Alibey Dam, 40.99 τοις εκατό, στο Terkos Dam, 14.84 τοις εκατό ,στο Kazandere Dam, 6,7 τοις εκατό, στο Elmali Dam, 30.26 τοις εκατό, στο Darlık Dam και 12.97 τοις εκατό  στο Istrancalar Dam.

Ο Δήμαρχος της Ιστανμπούλ Καντίρ Topbaş ,παραδέχθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι η 17η Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη βιώνει μια ξηρασία.

Ο Υπ.Δασών και  Υπουργός Ύδρευσης, Veysel Eroğlu ,είπε επίσης ότι 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καθημερινά, αλλά διαβεβαίωσε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει καμμία στενότητα στην παροχή νερού.

"Δεν θα υπάρξει έλλειψη νερού. Εμείς θα παρέχουμε νερό, μην ανησυχείτε. Έχουμε σχέδια Α, Β και C. Μπορούμε ακόμη και να σώσουμε κάποιους δήμους  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Το İzmir [Η Σμύρνη σήμερα διοικείται από μια κοινότητα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος] θα είχε έλλειψη νερού, αλλά τους έσωσε ", δήλωσε ο Eroğlu στο Tekirdağ. Ο Eroğlu είπε επίσης ότι η βροχή ερχόταν στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την παροχή νερού.

Άλλες μητροπολιτικές πόλεις αντιμετωπίζουν επίσης ξηρασίες με χαμηλά επίπεδα  βροχής και νερού. Τα επίπεδα του νερού στα φράγματα της Άγκυρας έχουν ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία DSi: 13 τοις εκατό στο Kavşakkaya Dam, 16 τοις εκατό στο Akyar Dam, 31 τοις εκατό στο Eğrekkaya Dam, 32 τοις εκατό στο Çubuk Dam, 36 τοις εκατό στο Çamlıdere Dam και 61 τοις εκατό στο Kurtboğazı Dam. Η στάθμη του νερού σε όλα τα έξι φράγματα της πρωτεύουσας μειώθηκε στο 36 τοις εκατό συνολικά.

Τα επίπεδα του νερού είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με την  İzmir[Σμύρνη] στην Κωνσταντινούπολη, με το Balcova Dam στο 46,98 τοις εκατό, Güzelhisar Dam 58.11 τοις εκατό, Tahtali Dam 61.49 τοις εκατό, Ürkmez Dam 61,07 τοις εκατό και GORDES φράγμα επίπεδο 19.56 τοις εκατό νερό.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Mehdi Eker, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα,ότι  η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή ξηρασία. "Η Τουρκία έχει μια ισχυρή μετεωρολογική ξηρασία, που  παρακολουθούμε με ανησυχία. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε αυτή να τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ", δήλωσε ο Eker.

Στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Eroğlu δήλωσε ότι η Κωνσταντινούπολη γνώρισε μια ξηρασία κάθε επτά χρόνια και το 2014 φαίνεται να είναι ένα από εκείνα τα χρόνια.

«Η Κωνσταντινούπολη έχει μια ξηρασία , μία φορά κάθε επτά χρόνια. Έχει χειρότερη ξηρασία μία φορά κάθε 17 χρόνια. Υπήρξε μια ξηρασία το 1994 και θα υπάρξει μια ξηρασία το 2014. Αλλά παίρνουμε τα μέτρα μας και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ανησυχείτε », είπε ο κ. Eroğlu.  http://www.hurriyetdailynews.com/water-levels-in-turkeys-dams-raise-alarm.aspx?pageID=238&nID=62590&NewsCatID=340
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: