Ακτιβιστές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου της Κριμαίας.


Προχθεσινές εικόνες στην Κριμαία από το τοπικό κανάλι.
Το Russia Today έδωσε στον αέρα πριν λίγο το σημερινό βίντεο από την κατάληψη στην Κριμαία.BTR εισέρχεται στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας στο Αρχηγείο.
Αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές κατέλαβαν το κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας στην Συμφερούπολη και ζήτησαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σύμφωνα με εκθέσεις από το «RadioSvoboda." Οι συμμετέχοντες της συνάντησης, επίσης, πρόκειται να απευθύνουν έκκληση προς τις ρωσικές αρχές για βοήθεια. Фото с сайта komtv.org
Фото с сайта komtv.org
Στη δράση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του κινήματος «Μέτωπο Κριμαίας», οι μονάδες των Κοζάκων, καθώς και ομάδες «Απελευθερωτικό Κίνημα του Λαού", "Tauride Ένωσης» και κάποιες άλλες ενώσεις.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι διαδηλωτές βγήκαν από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κριμαίας ,Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ο οποίος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου στις 26 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά το κοινό στο κτίριο, δεν θα μπορούσε να καθορίσει ποια θα είναι η ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον Κονσταντίνοφ, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν οι βουλευτές θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν έκτακτες κοινοβουλευτικές εκλογές για αυτονομία. 
Μετά από τις 23 Φλεβάρη που η εξουσία στην Ουκρανία πήγε στην αντιπολίτευση, στην Κριμαία δεν σταματήσαν να διαμαρτύρονται. Ειδικότερα, στην Σεβαστούπολη,η εθνική συγκέντρωση των κατοίκων εκλέγει δήμαρχο τον πολίτη της Ρωσίας ,Αλεξέι Chaly. Την επόμενη μέρα, ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού Volodymyr Yatsuba παραιτήθηκε.
Στις 24 Φλεβάρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,εξέδωσε απόφαση για τον καθορισμό της διοίκησης στη Σεβαστούπολη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζωή της πόλης, της οποίας επικεφαλής έγινε ο Chaly.   ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ, 25 Φεβρουαρίου (Howard Amos, RIA Novosti) - "Ένα ρώσος δήμαρχος για μια ρωσική πόλη," φώναζαν ζωντανά το οργισμένο πλήθος που έφραξε το κέντρο της Σεβαστούπολης,  στη Μαύρη Θάλασσα.
Εκτός από το ότι Σεβαστούπολη είναι, στην πραγματικότητα, στην Ουκρανία.
Από την αντιπολίτευση, ένα μεγάλο μέρος των οποίων οι τάξεις καταλαμβάνονται από αμετανόητους Ουκρανούς εθνικιστές, που κατέλαβαν την εξουσία, καλεί για απόσχιση που εξαπλώνεται κυρίως στις ρωσόφωνες περιοχές της νότιας και της ανατολικής  περιοχής του έθνους.
Στη Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας, μιλάμε για μεγαλύτερη αυτονομία, στράφηκε στη δράση τη Δευτέρα το βράδυ, όταν ένα πλήθος από αρκετές χιλιάδες  συγκεντρωμένους ήταν απ 'έξω από το δημαρχείο.
Πρώτη κλήση τους ήταν να απαιτήσουν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα αναγνωρίσει τους τοπικούς  στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, είπε ο Alexei Chaliy, ως νέος δήμαρχος της πόλης.
Όπως μερικοί θερμοκέφαλοι στο όχλο απείλησαν να εισβάλουν στο κτίριο, άλλοι κυμάτιζαν σημαίες της Ρωσίας και μπαίνουν στην άκρη. Στη Σεβαστούπολη ο επιχειρηματίας Alexei Chaliy (r), ο οποίος έχει ρωσική υπηκοότητα εξελέγη νέος δήμαρχος της πόλης.Τα γεγονότα της ημέρας σηματοδότησαν τα πρώτα στάδια της εγκατάστασης της διοίκησης στο αντι-Κίεβο ανάμεσα στη θυελλώδη εξέλιξη που θα προκαλέσει πονοκεφάλους για την ομάδα των πολιτικών που έχουν αντικαταστήσει την διοίκηση του ανατραπέντος φυγά- πρόεδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Παρόμοιες εκφράσεις  λαϊκής οργής έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη Νότια και Ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, αλλά πουθενά δεν υπάρχει τόση δυσαρέσκεια για το νέο καθεστώς,που είναι μεγαλύτερη από στην Κριμαία, στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, η οποία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας με την πλειοψηφία εθνοτικού ρωσικού πληθυσμού.Η κερδοσκοπία, συχνά προκαλεί πυρετό, ήταν γεμάτοι αγωνία για τις ένοπλες μονάδες που πρόκειται να αποσταλούν από τη δυτική Ουκρανία για να υποτάξουν την Κριμαία που δεν λύγισε  στο θέλημα του Κιέβου.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης ,Alexander Goncharov, ο οποίος πήγε στην συνεδρίαση της Δευτέρας για να απαντήσει σε ερωτήσεις, είπε ότι τέσσερα μπλόκα επανδρωμένα με οπλισμένους αστυνομικούς θα δημιουργηθούν γύρω από την πόλη.
"Αν λάβουμε τις ποινικές παραγγελίες από το Κίεβο, εμείς δεν θα τους φέρουμε έξω», είπε, σε αυτό που φαινόταν σαν μια ειδική προσπάθεια φράχτη, καθώς η κατάσταση γίνεται πιο ξεκάθαρη. Ένας από τους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, ο Fyodor, 26 ετών, ένας ναύτης από τη Σεβαστούπολη, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο σε εμπορικά πλοία, επανέλαβε μια κοινή ελπίδα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συμμετέχει.
"Αν υπάρχει καταπίεση των Ρώσων στην Κριμαία, στη συνέχεια, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει», είπε.
Η Αλεξάνδρα, η οποία αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της, κάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει άμεση δράση.
«Ο Πούτιν και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να έρθουν», είπε. «Εμείς δεν φοβόμαστε αιματοχυσία."
Οι δεσμοί της  Κριμαίας με τη Ρωσία είναι πολύ καλές.Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιανουκόβιτς, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2010, η Ουκρανία ανανέωσε τη μίσθωση της Ρωσίας στη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη έως το 2042, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη μια ισχυρή οικονομική σχέση μεταξύ της Μόσχας και της περιοχής. Την Κυριακή, υπήρξε ένα μεγάλο κύμα σε φιλορωσικό ράλι στην Κριμαία,στη Σεβαστούπολη,το πλήθος ανερχόταν σε 20.000, πολύ μεγαλύτερο από το αυτοσχέδιο πλήθος της επόμενης ημέρας.Οι  ομιλητές καταδίκασαν ποικιλοτρόπως τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο ως φασιστική και ανοιχτά έκαναν έκκληση για απόσχιση. Ενώ ο Πούτιν  την Τρίτη απέφυγε να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που εκτυλίσσεται, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν πιο ειλικρινής στην περιγραφή της δράσης στην κυβέρνηση, ως την κατάκτηση της εξουσίας μέσω της «δικτατορίας και μερικές φορές με τρομοκρατικές μεθόδους."
Στις παρατηρήσεις που άφησε να εννοηθεί σε πιθανές μελλοντικές πιέσεις από το Κρεμλίνο, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία.Πράγματι, οι φόβοι αυξάνονται ότι οι Νότια αυτονομιστές θα χρησιμοποιήσουν την παρούσα κρίση για να προκαλέσουν την Ρωσία στο δανεισμό τους και να ενσωματώσουν την Κριμαία μακριά από την Ουκρανία. 
© RIA Novosti. Vasily Batanov
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έθεσαν το ενδεχόμενο- ένα σενάριο- στο οποίο η χερσόνησος γίνεται παγιδευμένη σε μια παγωμένη σύγκρουση και καταλαμβάνετε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, όπως έχει συμβεί σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, όπως η Γεωργία, η οποία έχασε τον έλεγχο στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εμπλοκής της Μόσχας. 
© RIA Novosti. Vasily Batanov
«Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η Κριμαία ζητά δημοψήφισμα και παίρνει το ειδικό καθεστώς εντός της Ουκρανίας", δήλωσε ο Μάσα Lipman, αναλυτής της Carnegie Center στη Μόσχα. "Το φυσικό επόμενο βήμα θα είναι να αποσχιστεί ... και ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος όπως η Αμπχαζία." Δεν είναι όλα στην Κριμαία προς απόσχιση, όμως.
Η τοπική εθνικής κοινότητας Tartar,έχει κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό που αριθμεί περίπου 250.000 άτομα, έχει φωνητικά  στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο. Αυτό προσθέτει ένα εκρηκτικό σκέλος στο εθνικό μίγμα της περιοχής των Ρώσων και των Ουκρανών.
Πώς το νέο καθεστώς στο Κίεβο θα ενεργήσει είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο Προσωρινός πρόεδρος Oleksandr Turchynov προειδοποίησε την Τρίτη ότι αναγνώρισε ότι οι αποσχιστικές τάσεις ήταν μια «σοβαρή απειλή» και είπε ότι θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας σχετικά με το πώς θα επιλύσει το ζήτημα. Pro-Russian rally in Sevastopol

Σε δηλώσεις που μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο για να σπείρουν συναγερμό, οι ηγέτες από το εθνικιστικό κόμμα Svoboda, οι οποία διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην άνοδο της αντιπολίτευσης στην εξουσία, φέρεται να δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Ρωσία κάνει αποστολή επιπλέον ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία.Στη Σεβαστούπολη, ο Viktor Neganov, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών , είπε στη RIA Novosti ότι η νέα κυβέρνηση  προς το παρόν δεν προσπαθεί να διευθετήσει την κατάσταση, χωρίς τη χρήση βίας.
Αλλά ο Neganov προειδοποίησε ότι αυτό που ο Chaliy κάνει στην πόλη ισοδυναμεί με τοπικό πραξικόπημα.
"Αν επιμείνει, θα πάει στη φυλακή ως προδότης προς το κράτος», είπε.

 http://en.ria.ru/analysis/20140225/187887206/Ethnic-Russian-Rage-Excites-Secession-Talk-in-Ukraines-Crimea.html

   http://www.km.ru/world/2014/02/25/protivostoyanie-na-ukraine-2013-14/733282-aktivisty-v-simferopole-zablokirovali-zda      http://www.radiosvoboda.org/content/article/25276654.htmlΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ RIA NOVOSTI-KM ΚΑΙ RADIO SVOBODA:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: