HΠΑ: Επανεξετάζουν τις σχέσεις με Ουγκάντα γιατί...πέρασε νόμο κατά των ομοφυλοφίλων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επανεξετάζουν τις διμερείς σχέσεις με την κυβέρνηση της Ουγκάντα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων βοήθειας που επικεντρώνονται κυρίως στην καταπολέμηση του HIV/AIDS, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιοουέρι Μουσέβενι υπέγραψε το νόμο που επιβάλλει ακόμη βαρύτερες ποινές στους ομοφυλόφιλους.
«Τώρα που ο νόμος επικυρώθηκε, αρχίζουμε μια εσωτερική διαδικασία αναθεώρησης των σχέσεών μας με την κυβέρνηση της Ουγκάντας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι διαστάσεις της δέσμευσής μας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων βοηθείας, συνάδουν με τις πολιτικές μας και τις αρχές μας εναντίον των διακρίσεων κι αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε μία ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Λευκός Οίκος επέκρινε σε υψηλούς τόνους τον Μουσέβενι για την επικύρωση του νομοσχεδίου, που αποκάλεσε οπισθοδρομικό.
«Αντί να σταθεί στην πλευρά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες, σήμερα (χθες), κατά λυπηρό τρόπο, ο πρόεδρος της Ουγκάντας ανάγκασε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω υπογράφοντας κι επικυρώνοντας έτσι ένα νέο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται εάν θα ανασταλεί μέρος της βοήθειας προς την Ουγκάντα, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.
Ο Κάρνεϊ ανέφερε επίσης ότι ο νόμος αποτελεί ύβρη για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και ότι κάθε άλλο παρά αντανακλά τη δέσμευση της χώρας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ουγκάντας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: