Νταβούτογλου: Επαφές με φιλοδυτικούς και Τατάρους στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος έχει συζητήσεις με την παράνομη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου αλλά και εκπροσώπους της μειονότητας των Τατάρων, όπου έκανε λόγο για "εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας".
 
Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον παράνομο προσωρινό "πρόεδρο" της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ παρουσία και του Μουσταφά Αμντουλτζελίμ Κιρίμογλου πρώην επικεφαλής των Τατάρων της Κριμαίας.
 
Ο κ. Τουρτσίνοφ ευχαρίστησε τον Νταβούτογλου για την "κατανόηση των δύσκολων ωρών που περνάει η Ουκρανία", ενώ στάθηκε στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
 
Όπως αναφέρει το Al Arabiya, o Τούρκος αξιωματούχος θα συζητήσει για την κρίση στην Κριμαία, όπου ένα 10 με 12% του πληθυσμού είναι τουρκόφωνοι, μουσουλμάνοι Τάταροι.
 
Όπως αναφέρουν ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε με δηλώσεις του την "εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", "συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας".
 
Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα της Hurriyet, αλλά και του Dünya Bülteni για την κατάσταση στην Ουκρανία, επικαλούνται τουρκικά «δικαιώματα» στην Κριμαία και στην «υπεράσπιση» των τουρκογενών Τατάρων, τα οποία μάλιστα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι «απορρέουν» από… την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774!
 
Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Νταβούτογλου σκοπεύει τελικά να εμπλέξει την Τουρκία με πιο ενεργό ρόλο στις ραγδαία τρέχουσες εξελίξεις.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: