"Πολωνικός Εσπερινός": Τεθωρακισμένες φάλαγγες οδεύουν προς Ουκρανία - Ζητά την βοήθεια του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες που προήλθαν από δορυφορική παρατήρηση, υπάρχει κινητοποίηση πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων και αιφνιδιαστική διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας, προφανώς λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες θεάθηκαν φάλαγγες τεθωρακισμένων οχημάτων (ΤΟΜΑ), που μετακινούταν από τις πόλεις Γκόρζοβ Βιελκοπόλσκι και Σλούσκ, πιθανόν προς τα σύνορα με την Ουκρανία.
Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο naTemat, ο εκπρόσωπος του πολωνικού Γενικού Επιτελείου, αναφέρει ότι πρόκειται για την διεξαγωγή έκτακτων ασκήσεων, για να διακριβωθεί η πολεμική ετοιμότητα του πολωνικού Στρατού, (πράγμα που δύναται να γίνει πιστευτό αυτήν την στιγμή).
Ο πολωνός Συνταγματάρχης Tomasz Szulejko εκ μέρους του γενικού επιτελείου, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ασκήσεις των πολωνικών δυνάμεων, για την διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της μαχητικής ισχύος των πολωνικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με βίντεο αλλά και πληροφορίες, υπάρχουν μεγάλες φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ “Росомаха” (AMV Patria) που συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, να κινούνται με ταχύτητα στην εθνική οδό μεταξύ των πόλεων Katowice και Wroclaw και άγνωστη κατεύθυνση.
Επίσης παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP–2, να μεταφέρονται στις σιδηροδρομικές πλατφόρμες, στο σταθμό του Lebork.
Eίναι σαφές ότι οι Πολωνοί συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα κρατούν εφεδρείες μήπως δεχθούν επίθεση και από την Λευκορωσία. Ταυτοχρόνως ΤΟΜΑ μεταφέρθηκαν και στην περίμετρο του ρωσικού θήλακα του Καλίνινγκραντ στην Βαλτική, κάτι που λογικά θα πρέπει να έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Μόσχα
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι  "H χώρα του, συντάσσεται πλήρως με την Ουκρανία, και υπόσχεται παράλληλα να βοηθήσει στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής".
Για το λόγο αυτό, στην Πολωνία αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται κινήσεις στρατευμάτων για την σύνδεσή τους με την κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Το ότι σε λίγες ώρες συγκαλείται το έκτακτο συμβούλιο του ΝΑΤΟ κατόπιν του αιτήματος της Πολωνία είναι εξόχως ανησυχητικό. Η συνεδρίαση έχει αντικείμενο το Άρθρο 4 καο την επίκληση βοηθείας από την συμμαχία σε μέλος που κινδυνεύει.
Αν η Πολωνία αποφσίσει μόνη της να στηρίξει την παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου και να να βοηθήσει στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, σίγουρα πάει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.
Όλα αυτά ενώ φορτίο όπλων και εκρηκτικών προσπάθησαν να περάσουν στην Κριμαία ιπράκτορες της κυβέρνησης του Κιέβου..
Τους ανακάλυψαν οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κριμαίας, σύμφωνα με ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Κατασχέθηκαν περί τα 400 κιλά εκρηκτικά, όπλα και χειροβομβίδες, από Κοζάκους και άνδρες της Berkut, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Κριμαία.
Ο οπλισμός μεταφέρονταν με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε φανατικός Ουκρανός, «από την πλατεία Μεϊντάν», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τις αρχές της Κριμαίας, τα όπλα προορίζονταν για την δημιουργία πυρήνων αναταραχής στο εσωτερικό.
«Είναι δυτικοί Ουκρανοί από το Λβοφ (.σ.σ: πολωνική πόλη, άρα είναι πολωνικής καταγωγής από τις περιοχές που προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση το 1945). Ονομάζονται Μαξίμ Σεπετάιλο και Βασίλι Πούσκο. Παραδέχτηκαν συμμετείχαν, από τον Δεκέμβριο στα γεγονότα της πλατείας Μεϊντάν», ανέφερε, πάντα σύμφωνα με το ρωσικό ρεπορτάζ, πηγή των Κριμαϊκών Δυνάμεων Αυτοάμυνας.
Οι άνδρες της Berkut επέδειξαν τυφέκιο Kalashnikov στους δημοσιογράφους – ένα από τα μεταφερόμενα – το οποίο είχε βάλλει πρόσφατα, όπως είπαν, εξετάζοντας την κάννη του. Το φορτίο των κατασχεμένων όπλων επιδείχθηκε και σε συνεργείο του δικτύου Sky News.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: