Σε 18 μήνες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο Πηγή:www.capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ελάτε να κάνετε έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα, είναι το σήμα που στέλνει η κυβέρνηση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και στους επενδυτές του πετρελαίου εν γένει, μέσω του νέου νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση για τη σύσταση του αρμόδιου φορέα. Ο φορέας αυτός καλείται να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 80 νέο γύρο παραχωρήσεων, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του πετρελαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στο Capital.gr ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, τονίζει ότι η δημιουργία του φορέα θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, έναν πλούτο που για πολλά χρόνια μένει ανεκμετάλλευτος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αλλά και στις γειτονικές χώρες της Μεσογείου. Ο κ. Μανιάτης προσθέτει ότι ο φορέας θα στελεχωθεί με το μικρότερο δυνατό αριθμό προσωπικού ώστε να έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Ο φορέας από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του θα αξιοποιήσει τη διεθνή και εθνική εμπειρία με τρόπο διαφανή, αξιοκρατικό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής οικονομίας και με πλήρη σεβασμό στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Μανιάτης.

Πράγματι μέχρι σήμερα ακόμη και εάν χτύπαγαν την πόρτα της κυβέρνησης οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, αυτό δε θα ήταν εφικτό καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Με βάση ωστόσο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, μέσα σε περίοδο 18 μηνών, αναμένεται να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, που θα βάλει ξανά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Και εάν το διάστημα των 18 μηνών φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλο, με τα δεδομένα της αγοράς αυτό δεν ισχύει και αρκεί να αναφερθεί ότι στην Κύπρο η αντίστοιχη διαδικασία κράτησε πάνω από 3 χρόνια.

Non exclusive data

Ίσως η σημαντικότερη πρόβλεψη του νέου νόμου είναι η εισαγωγή των συμβάσεων non exclusive data. Ειδικότερα ο φορέας μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες ερευνών, οι οποίες θα συγκεντρώνουν ερευνητικά δεδομένα, χωρίς το δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται τις μελέτες. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Κύπρο, η οποία παραχώρησε δικαιώματα non exclusive surveys σε εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσίασαν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τα ευρήματα και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παραχώρηση του block Κύπρος 1, χωρίς το κυπριακό κράτος να επιβαρυνθεί από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μετά τη σύσταση του φορέα και αφού διαπιστωθεί ανάλογο ενδιαφέρον, μελετάται να γίνει η απαραίτητη θεσμική προετοιμασία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές για τη διαδικασία open door, δηλαδή να μπορούν οι επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη περιοχή (ακόμη και εάν αυτή δεν έχει δημοπρατηθεί από το φορέα) η οποία φυσικά θα παραχωρείται μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Σε πρώτη φάση πάντως, όπως πληροφορείται το Capital.gr ο φορέας θα εστιάσει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Εκεί είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες και μελέτες και κατά το παρελθόν χωρίς ωστόσο το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί. Πάντως το γεγονός ότι σε γειτονικές λεκάνες (στην Ιταλία στα ανοιχτά της Απούνια και στα Απένινα) έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα έχει αλλάξει τα δεδομένα και ήδη έχει εκδηλωθεί καταρχήν ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου. Μεταξύ των περιοχών ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο Πατραϊκός κόλπος, τα Ιωάννινα, περιοχές του Ιονίου π.χ. στα ανοιχτά των Οθονών,

Το ελληνικό πετρέλαιο

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι ανάγκες της Ελλάδας σε πετρέλαιο φτάνουν τα 120 εκατ. βαρέλια ετησίως και όπως εκτιμά η κυβέρνηση οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό, που πιθανόν θα μπορούσε να καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε ενέργεια τα επόμενα 30 χρόνια.

Όσο για τα οικονομικά οφέλη, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος όπως αυτό του Πρίνου ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων (σεισμικά, αξιολόγηση, ερευνητικές γεωτρήσεις) ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι τουλάχιστον 1 δις δολάρια. Με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις δολάρια για περίοδο 25 ετών, τα έσοδα φτάνουν τα 7,5 δις δολάρια, ενώ οι φόροι που καταλήγουν στο δημόσιο φτάνουν τα 2 δις δολάρια, δηλαδή ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, όσο μια μικρή αποκρατικοποίηση.

Και όλα αυτά από ένα σχετικά μικρό κοίτασμα όπως αυτό του Πρίνου.

Η χώρα μας θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μόνο μία στις 10 γεωτρήσεις είναι επιτυχημένη, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Βόρειας Θάλασσας, στην οποία είχαν γίνει πολλάκις αποτυχημένες γεωτρήσεις, προτού ανακαλυφθούν τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν αλλάξει τον οικονομικό ρου, ολόκληρων χωρών όπως η Νορβηγία.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση προχωρά στο αποφασιστικό βήμα της δημιουργίας του φορέα και ταυτόχρονα θεωρεί κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος τη διαδικασία στελέχωσής του. Εάν ο φορέας στελεχωθεί από τους ίδιους ανθρώπους που ευθύνονται για την επί δεκαετίες αδράνεια της χώρας στον τομέα του πετρελαίου τότε η όλη προσπάθεια τίθεται εν αμφιβόλω, προσθέτουν πηγές της αγοράς πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: