«Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το σύστημα θα καταρρεύσει»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Γιέργκ Κρέμερ, απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είτε των αδύναμων χωρών είτε της Γερμανίας. «Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες» λέει ο κ. Κρέμερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Handelsblatt».

«Οι Έλληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις τράπεζες, για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία, πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες» υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους».
Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μόνιμο μηχανισμό κρίσεων από το 2013 είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για το ευρώ.

«Εάν απειληθεί να τεθεί και η Ισπανία υπό την ομπρέλα διάσωσης, ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρωομόλογο» υποστηρίζει.

Κατά τον κ. Κρέμερ, με το ευρωομόλογο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία».

Υπολογίζει ότι «το ύψος του επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Γερμανία θα εξαρτηθεί από το εύρος των εγγυήσεων που θα αναλάβουν οι χώρες υψηλής αξιοπιστίας». «Πάντως, αυτό θα σημάνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της Ε.Ε., καθώς με το ευρωομόλογο θα γίνουμε μία Ένωση εγγυητών» είπε ο οικονομολόγος της Commerzbank.

Ο κ. Κρέμερ απορρίπτει την ιδέα της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών. Και αυτό το βλέπουμε μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες. Αλλά πτώχευση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Θα έσπαζε ένα ταμπού με απώλεια γοήτρου τεραστίων διαστάσεων» λέει ο κ. Κρέμερ. Ο ίδιος θεωρεί αφελές ένα άμεσο «hair cut», εκτιμώντας ότι «θα οξύνει δραματικά την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: