Πωλήσεις μονάδων ΔΕΗ και περιορισμό των τιμών στο λιανεμπόριο προβλέπει το ν/σ για την απελευθέρωση υπηρεσιών και επαγγελμάτων

Εμπόριο, ενέργεια, τουρισμός και τηλεπικοινωνίες, είναι οι τέσσερις κλάδοι τους οποίους θα χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο το 2011 η κυβέρνηση, για να εξέλθει σταδιακά από την ύφεση.
Πρόκειται για τις τέσσερις σημαντικότερες αγορές, για τις οποίες η κυβέρνηση υποσχέθηκε πλήρης απελευθέρωση στην Τρόικα και σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις ( αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα, κρατική περιουσία, φάσμα συχνοτήτων κλπ.) αναμένεται να δώσουν ένα πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο στην οικονομία.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο η επανεκκίνηση της ανάπτυξης προϋποθέτει διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων ( σ.σ. ιδίως σε καινοτόμους τομείς: πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής) και απελευθέρωση των υπηρεσιών.
Μετά τα φορτηγά δημοσίας χρήσης η κυβέρνηση βαδίζει προς το άνοιγμα για μια σειρά κλειστών επαγγελμάτων, όπως είναι του φαρμακοποιού, του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αλλαγές αυτές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Μάλιστα η ψήφισή του επισπεύδεται εξαιτίας των πιέσεων που άσκησε η τρόικα.
Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εκτιμούν στην πλατεία Συντάγματος ότι θα τονώσει την ανάπτυξη που είναι και το βασικό ζητούμενο σε εποχές ύφεσης.
Με την κατάργηση των όποιων περιορισμών ελπίζεται ότι οι νέοι επαγγελματίες θα βρουν δουλειά, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα αυξηθεί ο τζίρος, οι τιμές θα υποχωρήσουν και έτσι η Ελλάδα θα μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να καμφθούν αγκυλώσεις, νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών, όπως συμβαίνει σήμερα στην περίπτωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η λιτότητα κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις μεταρρυθμίσεις για την κυβέρνηση αφού αυξάνει τις εντάσεις και τις εκρήξεις στην κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ξένοι είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με τις τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να «τρέχει» ήδη το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο οποίο περιλαμβάνεται και το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Το σχέδιο έχει καθυστερήσει σημαντικά αφού στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν διάφορα σχέδια προκειμένου να αποφύγουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ που επέβαλαν το καλοκαίρι οι ξένοι.
Έξι μήνες μετά, κανένα άλλο μοντέλο απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς δεν έχει παρουσιαστεί στους δανειστές της χώρας. Οι πιέσεις από την Τρόικα είναι ασφυκτικές και όπως όλα δείχνουν η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μόνο η αρχή. Στην αξιολόγηση του Φεβρουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμες προτάσεις για ακόμη δύο κλάδους της οικονομίας. Για το εμπόριο και τον τουρισμό.
Αυτό θα επιχειρήσει η κυβέρνηση είναι η χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν καθένα από τους δύο κλάδους. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα εστιάζουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση των τιμών των προϊόντων.
Κινήσεις οι οποίες αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω κρυφά κόστη ή τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των εταιριών και κυρίως των πολυεθνικών.
Την ίδια στιγμή έσοδα 7 δις. ευρώ στα επόμενα τρία αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την ανανέωση των τηλεπικοινωνιακών αδειών και από την πώληση κρατικών ακινήτων και δημοσίων επιχειρήσεων.
Έως τον Ιούνιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή της δημόσιας περιουσίας ενώ το Φθινόπωρο υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχουν ωριμάσει οι προσπάθειες για την μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Από τις άδειες που θα διατεθούν στις εταιρίες κινητής τηλεπικοινωνίας που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του νέου φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν σε έσοδα 350 εκατ. ευρώ .
Το νέο φάσμα θα προσφέρει καινοτόμες εφαρμογές «media player» και online υπηρεσίες στους χρήστες.
Πρόκειται για το «φιλέτο» των συχνοτήτων αφού σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες θα μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες ασύρματης σύνδεσης, που θʼ ανοίγουν το δρόμο για μια νέα αγορά στη χώρα μας.
Η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων αποτελεί επίσης ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης μέσω της οποίας προσδοκούνται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα).
Στον τομέα των τραπεζών, το Δημόσιο δρομολογεί αναδιάρθρωση της Αγροτικής και παράλληλα αξιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Εντός του 2011 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό της πολιτικής των παρακαταθηκών. Σχεδιάζεται επίσης η αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που θα αποκτήσει ένα ρόλο σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στρατηγικό επενδυτή και επικύρωση συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει 96.841.396 μετοχές του Τ.Τ. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34% με τα σενάρια να κάνουν λόγο για μείωση κατά 15% - 20% της συμμετοχής του Δημοσίου.
Έως το Φθινόπωρο του 2011 υπολογίζει η κυβέρνηση να έχει αξιοποιήσει το νέο αυτοκινητόδρομο ΕΓΝΑΤΙΑ μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με δανειακές συμβάσεις οι οποίες αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται πλήρως μέσω των συμβάσεων παραχώρησης που προωθούνται ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν σημαντικές υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: