Δημιουργία «άξονα» Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Ιράν;

Μία σημαντικότατη εξέλιξη φαίνεται να κυοφορείται την εποχή αυτή στην περιοχή μας η οποία εάν αποφέρει καρπούς και δεν αποδειχθεί ένα απλό διπλωματικό πυροτέχνημα θα αλλάξει ισορροπίες αλλά και συμμαχίες, με αποτέλεσμα να μεταφέρει την περιοχή προς ένα ποιο… Οθωμανικό μέλλον!

Οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμμαδιγιάροφ, και του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της 11ης συνάντησης κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (Economic Cooperation Organization – ECO), και εξέδωσαν μία ανακοίνωση η οποία μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα.

Το πρώτο αποτέλεσμα της τριμερούς αυτής συνάντησης ήταν η συμφωνία στην θεσμοθέτηση τριμερών συναντήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα θέματα των συζητήσεων θα περιστρέφονται γύρω από ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκονται θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, λαθρεμπορίας όπλων και εμπορίου ανθρώπων.

Η ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε έχει ως εξής: «οι υπουργοί υπογράμμισαν πως είναι έτοιμοι για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν την οικονομική ναι βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ειδική φύση της σχέσης μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, και του Ιράν και χαιρετίζουν την πρόσφατη αναβάθμιση που έχει παρατηρηθεί στις σχέσεις των μεταξύ τους χωρών. Οι υπουργοί επαναβεβαιώνουν την θέλησή τους να προωθήσουν τόσο την ειρήνη όσο και την ευμάρεια στην περιοχή αλλά και στον πλανήτη και την θέλησή τους να συνεργαστούν μεταξύ τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης των ναρκωτικών, της λαθρεμπορίας όπλων και του εμπορίου ανθρώπων».

Εκτός των παραπάνω υπήρξε συμφωνία για την κοινή πρωτοβουλία σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και προστασία του περιβάλλοντος. Ας σημειωθεί πως η επόμενη τριμερής συνάντηση θα λάβει χώρα στο Ιράν σε λίγες εβδομάδες.

Το ζήτημα της σύγκλησης των τριών αυτών χωρών είναι τεράστιο καθώς και οι επιπλοκές αυτού στην ισορροπία στην Ευρασία και ειδικότερα στην περιοχή που περιβάλλεται από τον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος τον Καύκασο και τα οροπέδια του Ιράν.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως κάθε τέτοιου τύπου εξέλιξη θα εμπλέξει σε έναν γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χορό τόσο τους Κούρδους και τους Αρμένιους όσο και τις γειτονικές των τριών «συμμάχων» χώρες καθώς και όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Με άλλα λόγια ο κύριος Νταβούτογλου προσπαθεί να ανακατέψει ολόκληρη την Ευρασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: