Οι ΗΠΑ αποδομούν Ερντογάν! "Είναι επικίνδυνος..."

Επιμέλεια;  Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Έκθεση που σύμφωνα με δημοσίευμα  της  εφημερίδα. Cumhuriyet αποδίδεται σε δυο πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, αποδομεί τον Τουρκο Πρωθυπουργό και αναμένεται να βάλει φωτιά στα ...μπατζάκια  κ. Ερντογάν. αφού τον παρουσιάζει  ως κίνδυνο για τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας.Image   
 

 Ο κ. Erdogan παρομοιάζεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και όσον αφορά την συμπεριφορά του στις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi καθώς και στα σκάνδαλα διαφθοράς τον εμφανίζει να λειτουργεί ως ...εκλεγμένος σουλτάνος!

 Η έκθεση είναι, σύμφωνα με την αρθρογράφο κ. Duygu Guvenc,  των πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ, κ κ Eric Edelman και Morton Abramowitz, και έγινε σχετικά με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

''Ισλαμιστής Φράνκο'', ο Ερντογάν


Ο τίτλος του άρθρου - που δημοσιεύτηκε την Κυριακή - είναι  «Ο Erdogan ''Ισλαμιστής Φράνκο''» και ο υπότιτλος «Σύμφωνα με έκθεση πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ, ο (Τούρκος)Πρωθυπουργός για να διατηρήσει τη δύναμή του, δε θα είναι υποψήφιος για την Cankaya (Προεδρία). Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας». Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση  η οποία,όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος, αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα.
Οι δύο πρώην Πρέσβεις των ΗΠΑ φέρονται να προειδοποιούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση στην Τουρκία δεν μπορεί να είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.Για τον Τούρκο Πρωθυπουργό σημειώνεται ότι για να διατηρήσει τη δύναμή του, δε θα είναι υποψήφιος  για την Προεδρία.
 Για τις δημοτικές εκλογές γράφουν ότι μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP το δήμο της Άγκυρας, ενώ στην Κων/πολη αναμένεται να κερδίσει και πάλι ο Topbas.

Την έκθεση σχολιάζει και στο  φύλλο της Δευτέρας  ο αρθρογράφος κ. Utku Çakırözer επισημαίνοντας τα ακόλουθα σημεία της:

• Περισσότερες κασέτες με στόχο την τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να διαρρεύσουν μετά τις εκλογές
• Οι εντάσεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας και θα προκαλέσουν την κατάρρευση του Erdoğan
Για τις Ενοπλες Δυνάμεις

• Οι διαμάχες με το κίνημα Gülen έχουν αναγκάσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό  να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με το στρατό, αλλά  αυτός είναι επικίνδυνος χειρισμός δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του Gülen έχουν χαμηλόβαθμους αξιωματικούς στο σώμα του Στρατού
• Το CHP έχει πιθανότητες να επικρατήσει του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα
• Ο Πρόεδρος  Abdullah Gül θα μπορούσε να εκλεγεί για άλλη μια θητεία, πλην όμως τα κόμματα  CHP και MHP θα μπορούσαν να κερδίσουν σε περίπτωση που συμφωνήσουν να υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο
• Η υποστήριξη προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό  γνωρίζει πτώση.       http://www.onalert.gr/stories/oi-usa-apodomoun-erntogan

Δεν υπάρχουν σχόλια: