Βούλγαροι και Σέρβοι εθελοντές υπέρ των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.


Μάρτιος 8, 2014.

Τουρκία.

«Ακροδεξιές Ορθόδοξες ομάδες στη Βουλγαρία ζητούν εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:


Ακροδεξιοί Βούλγαροι έχουν χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα να καλέσουν ομοϊδεάτες τους να πάνε στην Κριμαία, να υπερασπιστούν τους Βουλγάρους που ζουν εκεί από το «κύμα βίας και καταπίεσης».

Μια ομάδα  από την «Ορθόδοξη Αυγή», μαζί με το Βουλγαρικό Εθνικιστικό Κόμμα (BNP), έχουν  έκκληση στις ιστοσελίδες  όπως το Facebook και το Twitter.

Ο ηγέτης του BNP, Συμεών Κωσταντίνοφ, είπε ότι δεν υπάρχει κεντρικό κυβερνητικό σώμα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και η επιβολή του νόμου και της τάξης  έχει αφεθεί σε μαχητές, μετά την εκδίωξη του προέδρου Βίκτορος Γιανουκόβιτς.

Ο ηγέτης της «Ορθόδοξης Αυγής» Πάβελ Τσέρνεφ, είπε ότι η ομάδα του θα βοηθήσει τους εθελοντές Βουλγάρους που θα πάνε στην Ουκρανία, μαζί με τη βοήθεια μιας ανώνυμης οργάνωσης που εδρεύει στη Ρώμη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Αλ Τζαζίρα Τούρκ, που επικαλείται πηγές πληροφοριών έχουν καταγραφεί προς το παρόν 20 Βούλγαροι που έχουν πάει στην Ουκρανία για να ενταχθούν σε παραστρατιωτική ομάδα με την ονομασία «Ντόμπρο βόλετς», η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Οι ίδιες ομάδες φέρονται να είπαν στους οπαδούς τους ότι οι Ισλαμιστές έχουν αυξήσει την επιρροή τους στα Βαλκάνια και ζήτησαν από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Σερβίας, των Σκοπίων, της Ελλάδας και της Ρωσίας, να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί αυτή η τάση.

Σέρβοι στην Κριμαία

Την Πέμπτη- συνεχίζει το τούρκικο δημοσίευμα- πέντε άνδρες που πιστεύεται ότι είναι εθελοντές από τη Σερβία, βρίσκονταν σε οχήματα περιπολίας στην Κριμαία μαζί με τους φιλο-Ρώσους πολιτοφύλακες.

Οι στολές τους έφεραν τα σύμβολα του σερβικού εθνικιστικού κινήματος Τσέτνικ, μια  οργάνωση που ξεκίνησε δράση από τις αρχές του 1900 κατά της Οθωμανικής Κυριαρχίας.

Παρά το γεγονός ότι είχε απαγορευθεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ομάδα επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των Δυτικών  Βαλκανικών Πολέμων της δεκαετίας του 1990, με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Οι Τσέτνικ είναι γνωστοί για την κτηνωδία τους προς τους Βόσνιους, ειδικότερα στις περιοχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που κατοικούνται από Σέρβους, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Οι Τσέτνικ έχουν υποστηρίξει ότι έχουν προσκληθεί στην Κριμαία από τους Κοζάκους, μια ομάδα Ρώσων εθελοντών με παρόμοια ιδεολογία.

Οι Τούρκοι της Βουλγαρίας υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας

Αντίθετα, οι Τούρκοι της Βουλγαρίας- συνεχίζει το τούρκικο δημοσίευμα- είναι υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας.

 Ο Σεργκίν Μουμίν, εκπρόσωπος της εθνοτικής κοινότητας των Τούρκων της Βουλγαρίας, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι βρίσκονται στη μέση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην επίμαχη χερσόνησο.

Επίσης, ο Μεγάλος Μουφτής της Βουλγαρίας, Μουσταφά Χατζή, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους Τατάρους της Κριμαίας. Τηλεφώνησε, μάλιστα, προς τούτο στον ομόλογό του Χατζή Εμιραλί Αμπλάγεφ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία ο Βούλγαρος μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης, εξήγησε στον  Αμπλάγεφ ότι η κατάσταση της Κριμαίας ανησυχεί τους Βούλγαρους μουσουλμάνους.

Ο Αμπλάγεφ τον ευχαρίστησε και ζήτησε από όλους τους Βουλγάρους Μουσουλμάνου να προσευχηθούν για μια ειρηνική λύση στην κρίση, σύμφωνα με το dunyabulteni.    http://www.echedoros-a.gr/2014/03/blog-post_1434.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: