Bloomberg: Κορεάτες πεθαίνουν από καρκίνο στα εργοστάσια της Samsung


Ανήμερα της παγκόσμιας κυκλοφορίας του Galaxy S5 από την κορεατική Samsung το αμερικανικό Bloomberg BusinessWeek εστιάζει στις ιστορίες εργατών που χτυπήθηκαν από λευχαιμία και άλλες σπάνιες μορφές καρκίνου καθώς δούλευαν στα εργοστάσιά της.
Tο Bloomberg BusinessWeek κάνει εκτενή αναφορά σε λίγο-πολύ γνωστά αλλά συνάμα πολύ σοβαρά περιστατικά με την υγεία εργαζόμενων σε εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών της Samsung στην Κορέα, επικαλούμενο την παράλληλη προβολή δυο ντοκιμαντέρ γύρω από την πολύχρονη δικαστική διαμάχη των οικογενειών των θυμάτων με το γίγαντα των ηλεκτρονικών.
Όπως αναφέρεται, η ιστορία δυο εργατών που δούλευαν και πέθαναν μαζί έχει πλέον προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στη Νότιο Κορέα. Η Hwang Yu-mi, εργάτρια σε μονάδα παραγωγής ημιαγωγών της Samsung, πέθανε το 2007 από μια πολύ επιθετική μορφή λευχαιμίας. 
Σύμφωνα με τους οικείους της ερχόταν σε επαφή με καρκινογενή υλικά. Την ίδια μοίρα είχε και ο Lee Suk-young, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν στην ίδια γραμμή παραγωγής.
Οι δυο τους - σύμφωνα με τις καταγγελίες - δούλευαν μαζί, στον ίδιο σταθμό εργασίας, εμποτίζοντας τσιπάκια υπολογιστών στην ίδια δεξαμενή με χημικά. Και οι δυο χτυπήθηκαν από μια επιθετική μορφή του καρκίνου του αίματος, γνωστή ως οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Το ένα από τα δυο σχετικά ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Empire of Shame” (Η αυτοκρατορία της Ντροπής), εστιάζει στο κίνημα που γεννήθηκε ως συνέχεια των προσπαθειών του πατέρα της Hwang.
Όπως μάλιστα τονίζεται, έχουν ανακαλυφθεί άλλες 58 περιπτώσεις εργατών σε εργοστάσια της Samsung που χτυπήθηκαν από λευχαιμία και μορφές καρκίνου του αίματος.
Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η χρήση καρκινογενών υλικών στα εργοστάσια της εταιρείας σχετίζονται με τα μαζικά κρούσματα (όταν στη Νότιο Κορέα 3 στους 100.000 ανθρώπους πεθαίνουν από λευχαιμία) και ζητούν από τη Samsung να αναλάβει τις ευθύνες της.
Σύμφωνα με το Bloomberg BusinessWeek, η Samsung αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αναφέροντας μέσω δήλωσης ότι δαπάνησε περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια το 2011 για τη διατήρηση και τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα της ασφάλειας στα εργοστάσια της.
Σημειώνεται ότι το 2013 η συμμετοχή του ομίλου Samsung στο ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας ανήλθε περίπου στο 24%.
Ο όμιλος αποτελείται από δεκάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών, ασφαλιστικών, ναυπηγοεπισκευαστικών (δεύτερη στον κόσμο) και φυσικά της Samsung Electronics, που μεταξύ όλων των άλλων κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των κινητών τηλεφώνων και των τηλεοράσεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: