Ανατολική Ουκρανία: Έκτακτη ανάγκη… συρράξεις-καταλήψεις.


Χάνεται σταδιακά ο έλεγχος στην ανατολική Ουκρανία από το Κίεβο, με αποτέλεσμα η απέλπιδα κατάσταση που έχει ανακύψει, να οδηγήσει στην κατεπείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διακινούνται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο να κηρύξει την ανατολική Ουκρανία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μια απόφαση όμως, που μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Στη συνεδρίαση του οργάνου συμμετέχουν και οι κυβερνήτες των προβληματικών επαρχιών. Το θέμα είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των Ρωσόφωνων πληθυσμών, ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής θα είναι μεγάλος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια εδαφών την Ουκρανία.

Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με τους ένοπλους Ρωσόφωνους να καταλαμβάνουν κρατικά κτίρια και να κλείνουν οδικούς άξονες, ενώ σημειώνονται και συγκρούσεις με ανταλλαγές πυρών, σε ενέργειες που η συμβατική σοφία θέλει να στηρίζονται και να υποδαυλίζονται παρασκηνιακά από τη Μόσχα, παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας της ότι δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει άλλα εδάφη της Ουκρανίας…
Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, η πορεία των εξελίξεων και η ισχυρή ρωσική πίεση για την υιοθέτηση ομοσπονδιακού συστήματος οργάνωσης από την Ουκρανία, μπορεί αν οδηγήσει σε «ατυχήματα», στην ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης, ακόμα κι αν ειλικρινά, καταρχήν, έχει λόγους η Ρωσία να μην επιθυμεί περαιτέρω προσαρτήσεις.            http://www.defence-point.gr/news/?p=100342

Δεν υπάρχουν σχόλια: