Ακόμα περισσότεροι Έλληνες στη FYROM αναμένουν βοήθεια από την πατρίδα

Πηγή: NORTHMACEDONIANS

Το Blog που καταγράφει , προβάλλει τα προβλήματα και δικτυώνει τους Έλληνες της FYROM. (φώτο από το φροντιστήριο Ελληνικών στο Πέχτσεβο της FYROM Πηγή: infoserres)
Το 1923 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή οι προγονοί τους ξεκίνησαν από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης, για να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά κατευθύνθηκαν βόρεια προς στην τότε Σερβία, προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πέχτσεβο (Pehčevo, Пехчево), που σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, στο ανατολικότερο σημείο της ΠΓΔΜ.(Δείτε τη θέση του στον χάρτη από δορυφόρο ΕΔΩ)
Το Πέχτσεβο αριθμεί σήμερα 5.517 κατοίκους (απογραφή 2002) με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, να έχουν ελληνική καταγωγή, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης. Δεν θα ήταν υπερβολή, να θεωρηθεί πως πρόκειται, για ένα καθαρό ελληνικό χωριό, στην καρδιά της ΠΓΔΜ.
Οι κάτοικοι έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής καταγωγής τους και μάλιστα έχουν συστήσει και πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο».
Όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν πλέον την ελληνική, αφού ο σύλλογος λειτουργεί και τμήμα Ενηλίκων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ελληνίδα δασκάλα από τα Σκόπια επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα την μικρή πόλη και διδάσκει ελληνικά σε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο.
Στην απογραφή του 2002, ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να πολιτογραφηθούν ως "Έλληνες". Οι μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ως "Μακεδόνες" οι περισσότεροι και άλλοι ως Τούρκοι. (Συγκεκριμένα : "Mακεδόνες" 4.737. Ρομά 390. Τούρκοι 357 και άλλοι 33).
Ο δήμος είναι απομονωμένες και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ φημίζονται για το πρόβειο τυρί που παράγουν.








Για το θέμα είχε τεθεί ερώτημα στο ΥΠΕΞ και απαντήθηκε φυσικά...με διάθεση ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ του θέματος για να ΜΗΝ δυσαρεστηθούν οι "φίλοι" μας οι Αμερικάνοι. Η Ελλάδα καλείται να απολογηθεί για τις 60 μαϊμούδες που δηλώνουν "Μακεδονική" μειονότητα...όταν χιλιάδες Θρακιώτες,Σαρακατσάνοι, Βλάχοι και άλλοι που κατοικούν στην FYROM αγωνίζονται να διατηρήσουν την Ελληνική τους συνείδηση κάτω από το εθνικιστικό καθεστώς Gruevski και χωρίς καμία βοήθεια από την επίσημη Ελληνική (υπό τον Bush) Πολιτεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ΕΓΚΥΡΕΣ πληροφορίες...ο πρωθυπουργός της FYROM Gruevski αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΣ όσους δημοσίους υπαλλήλους ΔΕΝ είναι ΜΕΛΗ του εθνικιστικού του κόμματος VMRO. Μέχρι και ειδικά τατουάζ διαθέτουν τα μέλη του κόμματος διότι οι κομματικές ταυτότητες και οι λίστες μελών ... χαρτιά είναι...και καίγονται. Σε περίπτωση εμφυλίου...ένα τατουάζ μπορεί να σώσει τη ζωη ενός εθνικιστή στη FYROM από τους ανεγκέφαλους ομοιδεάτες του.
Διαβάστε ΕΔΩ κι άλλα ενδιαφέροντα για τους Έλληνες της FYROM για τα δικαιώματα των οποίωνπραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αμερικανικής έδρα του ΟΗΕ -






Ψήφισμα προς τις αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη
1. Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ να μπορούν να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν την ελληνική καταγωγή τους στις απογραφές.
2. Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ που υποχρεώθηκαν από ακραία καθεστώτα να αλλάξουν το επώνυμό τους σε σλαβικά ονόματα να τους επιτραπεί χωρίς περιορισμούς να επιστρέψουν στα αρχικά 3λληνικά τους ονόματα, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.
3. Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των ελληνικών μνημείων που βρέθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας (σημερινής νοτίου πΓΔΜ).
4. Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των Ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας (σημερινής νοτίου πΓΔΜ).
5. Απαιτούμε όλες οι προσπάθειες τροποποιήσεως Βυζαντινών Ορθόδοξων μνημείων τα οποία φέρουν Ελληνική Βυζαντινή γραφή, όπως εικόνες, να σταματήσουν αμέσως.
6. Απαιτούμε όπως όλες οι Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας (σημερινής νοτίου πΓΔΜ) να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα.7.
Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ ελληνικής καταγωγής να είναι ελεύθεροι να εκκλησιάζονται στις Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται υπό του Σερβικού Πατριαρχείου, και να μην είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τη σχισματική, παράνομη και μη αναγνωρισμένη από κανένα Πατριαρχείο, εκκλησία την αυτό-αποκαλούμενη "Μακεδονική" Ορθόδοξη Εκκλησία.
8. Απαιτούμε την επιστροφή ή χρηματική αποζημίωση από την κυβέρνηση της πΓΔΜ προς τους απογόνους των Ελλήνων που ακούσια εγκατέλειψαν τις προγονικές τους κατοικίες, εκκλησίες, σχολεία και εδάφη κάτω από τραγικές συνθήκες στην περιοχή, καθώς και σε εκείνους των οποίων οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν από ακραία καθεστώτα σε μέρη όπως το Μοναστήρι, Γευγελή, Κρούσεβο κλπ.
9. Απαιτούμε τα Ελληνικά νεκροταφεία τα οποία παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες της Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, σε μέρη όπως η σημερινή Μπίτολα (Μοναστήρι), να αναγνωρισθούν και να διατηρηθούν από την κυβέρνηση της πΓΔΜ ως ιστορικά μνημεία.
10. Ζητάμε η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία και να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της πΓΔΜ σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση.
11. Απαιτούμε όνομα, εκτός από "Μακεδονική", να εκχωρηθεί για τη Σλαβονική επίσημη γλώσσα των Σκοπίων. Η πΓΔΜ δεν μπορεί να μονοπωλήσει τον όρο "Μακεδονική" σε ένα εθνογλωσσικό ή εθνικό πλαίσιο. Ιστορικά και γλωσσικά, η επίσημη Σλαβονική γλώσσα των Σκοπίων (η οποία είναι όμοια με τη Σερβική και Βουλγαρική) είναι σαφώς διαφορετική από τις περιφερειακές / τοπικές σλαβικές διαλέκτους-όπου χρησιμοποιείται η προφορική διάλεκτος από δίγλωσσους Έλληνες στην Μακεδονική συνοριακή επαρχία.
12. Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση την εκχώρηση διαβατηρίων στους Έλληνες των οποίων η προέλευση μπορεί να αποδειχθεί στις ιστορικές βόρειες περιοχές της Μακεδονίας, την Πελαγονία και Γευγελή (σημερινή νότιο πΓΔΜ), ανεξαρτήτως της μητρικής γλώσσας (δηλαδή, ελληνική, βλάχικη, Σλαβονικές τοπολαλιές / περιφερειακές διαλέκτους, ή τη Σλαβονική επίσημη γλώσσα των Σκοπίων)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: