Αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή για «σχεδιασμένο επεισόδιο» στο Αιγαίο από την Τουρκία! Σε κίνδυνο η ειρήνη, καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί τα πάντα!

Ένα καλά σχεδιασμένο από την Άγκυρα επεισόδιο, που να μπορεί να χαρακτηρισθεί και «τυχαίο», είναι δυνατό, ανά πάσα στιγμή, ώρα και ημέρα, πλέον, να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ειρήνης στο Αιγαίο Πέλαγος και μάλιστα τις ημέρες αυτές που βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση ACIK DENIZ, για την οποία οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν ζητήσει την δέσμευση περιοχών στο Βόρειο και Κεντρικό τμήμα του!

Αυτή είναι η εκτίμηση στην Αθήνα, που βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή, αμυντική και διπλωματική, αφού είναι πλέον γεγονός ότι:

Η Τουρκία αμφισβητεί πάλι –τώρα όμως πολύ προκλητικά και έντονα- το status quo στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη και την διεθνή ρέουσα συγκυρία, δηλαδή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις ασκήσεις του Ρωσικού Στόλου στην περιοχή και την περίοδο αναμονής μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, του νέου Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό δε, έγινε εντονότερο στις 8 Ιανουαρίου, όταν παρά την αυστηρή προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προσκλήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι κιόλας.

Στην Αθήνα έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Αγκυρα εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας ακόμη και για θερμό επεισόδιο, προκειμένου να καταγραφεί η αμφισβήτησή της στο status quo στο Ανατολικό Αιγαίο. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται απλώς για αμφισβήτηση εύρους χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, αλλά για ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που κατά την αντίληψη του τουρκικού κατεστημένου αποτελούν «γκρίζες ζώνες».

Επιδίωξη της Αγκυρας, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, είναι η ουδετεροποίηση του μισού αρχιπελάγους με το επιχείρημα ότι αποτελεί «ημίκλειστη θάλασσα», «ζωτικών συμφερόντων» για την Τουρκία, με θολό εδαφικό καθεστώς. Το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος ελάχιστα αναφέρεται στην ένταση των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικό του αυτονόητου χαρακτήρα που έχει για το τουρκικό κατεστημένο η στρατιωτική δραστηριότητα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η δραστηριότητα αυτή θεωρείται συνήθης από την τουρκική πλευρά, που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πλέον για ποιο λόγο διαμαρτύρεται -όταν και όπως διαμαρτύρεται- η ελληνική διπλωματία.

Διαμαρτύρονται κιόλας…

Ως πρόκληση αντιμετωπίζει η Αγκυρα κάθε δήλωση ή κίνηση από την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία όταν έχει επικριτικό περιεχόμενο για τη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αυτό είναι το συμπέρασμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις επικοινωνίες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική διπλωματία έχει εθιστεί στη στρατηγική του κατευνασμού εκ μέρους της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μην ανέχεται αντίθετου χαρακτήρα πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι ή οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη για «αυξημένη ετοιμότητα».

Είναι απολύτως ενδεικτικό το γεγονός ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε χθες ότι ενημερώθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά σε περιοχές κοντά στη Μυτιλήνη και για παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από την ελληνική ακτοφυλακή και ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή των Υμίων. Είχε προηγηθεί κύμα μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οι προκλήσεις αυτές θεωρήθηκαν από το Πεντάγωνο ως απάντηση στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που υπογράμμισε ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας» και διαβεβαίωσε τους Ελληνες πολίτες ότι «μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι». Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης εγγυήθηκε ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα περιφρουρήσουν τη σταθερότητα, την ομαλότητα και την εθνική κυριαρχία» και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί». Με σημείο εκκίνησης τις αρχές του 1996 και όσα έγιναν τότε στα Υμια, τρία θεωρούνται τα σοβαρότερα επεισόδια στο χώρο του Αιγαίου.

- 1. Στις 13/10/1997 τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν μεταφορικό αεροσκάφος C-130 της Π.Α., στο οποίο επέβαινε ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

- 2. Στις 12/04/2005 τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν την πτήση του τότε υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

- 3. Στις 23/05/2006 τουρκικά μαχητικά, έπειτα από εμπλοκή με ελληνικά, προχωρούν σε επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να πέσει στο F-16 του σμηναγού Ηλιάκη και να τον φονεύσει.

Η τακτική των υπερπτήσεων, η οποία ξεκίνησε το 2007, κλιμακώθηκε επικίνδυνα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Τα σοβαρότερα περιστατικά:

- 25/9/2008: Επιχείρηση-«σφήνα» στο Αιγαίο με παράλληλη υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους

- 15/12/2008: Υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους με παράλληλη παρενόχληση ελληνικού ναυτικού σχηματισμού, την ώρα που ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Πλακιωτάκης πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κω.

- 29/12/2008: Σκληρές αερομαχίες στο κεντρικό Αιγαίο και υπερπτήση Αγαθονησίου.

Η κλιμάκωση σε τέσσερα βήματα: Από τον οπλισμό στις υπερπτήσεις
Από την περίοδο της κρίσης στα Υμια, η Τουρκία κλιμακώνει συστηματικά τις προκλήσεις στο Αιγαίο με στόχο την de facto αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Πρώτο βήμα στην ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων ήταν η υιοθέτηση της τακτικής των οπλισμένων σχηματισμών. Από τις αρχές της δεκαετίας τα τουρκικά μαχητικά που εισέρχονται στο Αιγαίο είναι ως επί το πλείστον οπλισμένα.

- Δεύτερο βήμα ήταν η διαμόρφωση των λεγόμενων επιθετικών σχηματισμών. Από τον περίοδο 2003-2004 τα μαχητικά της Τουρκίας που προχωρούν σε παραβάσεις και παραβιάσεις εισέρχονται στο Αιγαίο συχνά κατά οκτάδες και όχι κατά ζεύγη ή τετράδες.

- Τρίτο βήμα ήταν ο σχεδιασμός αποστολών επιθετικού χαρακτήρα. Από το 2006 οι εξορμήσεις των Τούρκων περιλαμβάνουν και τακτικές αποστολές, όπως για παράδειγμα η απόπειρα φωτογράφησης των πυραύλων S-300 στην Κρήτη και ελληνικών βάσεων.

- Τέταρτο βήμα είναι η τακτική των υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους. Οι τουρκικές αποστολές στο Αιγαίο, μετά το επεισόδιο της Καρπάθου το 2006, περιλαμβάνουν ολοένα και συχνότερα υπερπτήσεις ελληνικών νησίδων (με έμφαση την περιοχή Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Φούρνων), ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά πέταξαν και πάνω από τη Ρόδο.

Πηγή:greekinsight

1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

Ο Βασίλης Λεβέντης δεν φιμώνεται απλά γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ ποτέ δεν φιμώνεται ....
http://makelio.blogspot.com/2009/01/blog-post_9804.html

ΕΝΩ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΩΡΑ

Η ακρίβεια αυξάνει και ο έλεγχος του κόστους ζωής είναι χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα.
Η αιτία της απώλειας ελέγχου δεν βρίσκεται στην αδυναμία των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, αλλά στο γεγονός ότι η αγορά κηδεμονεύεται από ντόπια και πολυεθνικά μεγαλοτράστ, που έχουν χρηματοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και έτσι η πολιτική μας ζωή είναι όμηρος συμφερόντων που επιβάλλουν τις ανήθικες επιδιώξεις τους. Ασχολούμαστε επιπόλαια μόνο με τη SIEMENS, όμως ό,τι έκανε η SIMENS έχουν κάνει όλες οι μεγαλοεταιρείες. Αν κάποιος στ’ αλήθεια ήθελε να βάλει τάξη στη χώρα, θα βρισκόταν μπροστά στο φαινόμενο κατεδάφισης ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος...
Όταν πριν καιρό ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου ανέλυε στο Alter τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, είπε χαρακτηριστικά, ότι τρίτο κόμμα και μάλιστα μεγάλο κόμμα έρχεται ο «κανένας», αφού το εκλογικό σώμα απορρίπτει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ορθή αυτή η διατύπωση του κ. Χατζηνικολάου, όμως ρωτάμε, όταν τα κανάλια επιμένουν να προβάλλουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και αφού οι λοιπές εντός Βουλής δυνάμεις είναι η αριστερά και η ακροδεξιά, συνεπώς δυνάμεις ανεύθυνες και αδυνατούσες να πείσουν, πώς άραγε είναι δυνατόν να εμφανιστεί, να υπάρξει πολιτικά αυτός ο κανένας;
Ο κανένας για να υπάρξει, πρέπει πρώτα να μπορεί να μιλήσει, πρέπει πρώτα να του επιτραπεί να μιλήσει. Εδώ στην Ελλάδα τα ΜΜΕ αναγνωρίζουν το πολιτικό κενό, το διαλαλούν, όμως εξοντώνουν και συνθλίβουν σοβαρές νέες δυνάμεις που θα μπορούσαν να το καλύψουν. Έτσι η μόνη ορατή εικόνα του πολιτικού μας συστήματος είναι ένα θλιβερό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο δημιουργείται γιατί δεν έχουμε δημοκρατία. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Με το να προβάλλουν συνεχώς τα ΜΜΕ την αριστερά και την ακροδεξιά, δίνουν μεν την εντύπωση ενός εικονικού πλουραλισμού, όμως στην ουσία ναρκοθετούν το πολιτικό μας σύστημα, αφού τα πιστεύω των ιδεολογιών αυτών συγκλίνουν παράξενα στο να δίνουν κούφιες και εξωπραγματικές ελπίδες στους εργαζομένους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και στο να ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην Ευρωπα7κή Ένωση και στις ΗΠΑ, ευθύνες που όμως ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία και στη συνειδητά υπόδουλη στη διαπλοκή και στη διαφθορά πορεία που ακολουθεί η χώρα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια...
Δεν είναι δηλαδή μόνο αισχρό και ανήθικο ότι φιμώνουν την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ τα ΜΜΕ, το μεγαλύτερο έγκλημα έγκειται στο ότι επιτρέπουν στην αριστερά και την ακροδεξιά να δημιουργούν σύγχυση, να στρεβλώνουν τα πράγματα, να ρίχνουν τις ευθύνες εκεί που δεν ανήκουν.


Θέλουμε πολιτικούς που θα λένε και θα υπηρετούν την ΑΛΗΘΕΙΑ, με τα λόγια, τις πράξεις και τα έργα τους ...! όχι στους πολιτικούς της ''καμαρίλας''
http://makelio.blogspot.com/2009/01/blog-post_5436.html

η ένωση κεντρώων έχει φιμωθεί από όλα τα μμε λόγο ότι λέει την αλήθεια και προπάντων έχει ονομάσει δημόσιος τους κλεφτες του χρηματιστηρίου δηλαδή τους καναλάρχες!
δείτε τις εκπομπές τις ένωσις κεντρώων μέσο τις ιστοσελίδας http://www.enosikentroon.gr/ και βγάλτε συμπεράσματα για το τι άνθρωπος είναι!!!
είναι ο μονος πολιτικός στην ελλάδα που λέει την αλήθεια!!!
http://www.enosikentroon.gr/



http://makelio.blogspot.com/2008/10/blog-post_7268.html
...................Ψηφίζεις υποτίθεται άτομα ικανά να διοικήσουν αυτόν τον τόπο, μα αυτή μεταβάλλονται σαν μια γροθιά εναντίον σου. Ψηφίζεις κόμματα υποκρισίας, τα οποία μετα τις εκλογές συμπεριφέρονται ως μεσάζοντες εξυπηρετώντας την διαπλοκή και το κεφάλαιο. Η ανικανότητα οργάνωσης και διοίκησης του κράτους, το πλιάτσικο και η σπατάλη εις βάρος του φτωχού λαού από την εκάστοτε κυβέρνηση του δικομματισμού φτάνει στο όριο φρενίτιδας.
Λαέ της Ελλάδος πρέπει να αντισταθείς!
Έχεις φωνή!
Στύλε το μήνυμα σου, ειρηνικά και δημοκρατικά!
http://www.enosikentroon.gr/